Spania: Pedro Sanchez, fostul lider al socialiştilor, demisionează din legislativ pentru a nu gira un nou guvern Rajoy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol Pedro Sanchez a anunţat sâmbătă că demisionează din parlament pentru a nu fi nevoit să lase să treacă guvernul conservatorului Mariano Rajoy, lăsând însă să se înţeleagă că ar putea încerca să revină la conducerea formaţiunii, transmite agenţia Belga, preluată de dhnet.be.

„Voi lua cuvântul pentru a-mi anunţa demisia din calitatea de deputat“, a afirmat Pedro Sanchez sâmbătă dimineaţă.

„Sunt în dezacord profund cu ideea de a face posibil un guvern Mariano Rajoy“, a adăugat el într-o scurtă alocuţiune, cu câteva ore înaintea dezbaterii parlamentare programate pentru ora 18.30 (19.30, ora României, n. red.).

În cadrul acestei dezbateri, Mariano Rajoy, la putere din 2011, urmează să ceară votul de încredere al Congresului şi să îl obţină, graţie abţinerii de la vot a unei mari părţi a deputaţilor socialişti.

Duminica trecută, conducerea interimară a Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a decis că această neutralitate este preferabilă, pentru a se pune capăt paraliziei cu care se confruntă Spania, rămasă fără un nou guvern de peste 10 luni.

Comitetul federal al PSOE, care stabileşte linia partidului între congrese, s-a reunit după săptămâni de lupte interne provocate de eşecuri electorale succesive şi de ameninţarea crescândă venită din partea partidului antiausteritate Podemos, aminteşte agerpres.ro.

Dezacordurile în privinţa strategiei de urmat au condus la demisia forţată a secretarului general al PSOE, Pedro Sanchez. Acesta refuza categoric să îl lase pe conservatorul Mariano Rajoy să rămână la putere, imputându-i un mandat marcat de scandaluri de corupţie şi de creşterea inegalităţilor.

Partidul Popular al lui Mariano Rajoy a câştigat ultimele două scrutinuri, dar fără o majoritate absolută şi fără aliaţi. Pentru a forma un guvern minoritar, acesta are nevoie ca deputaţii socialişti să îi acorde încrederea ori cel puţin să se abţină.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite