Sondaj: antisemitismul este în creştere în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antisemitismul este o problemă reală care afectează viaţa evreilor din Europa
Antisemitismul este o problemă reală care afectează viaţa evreilor din Europa

O mare parte din evreii care trăiesc în Europa au spus că antisemitismul este în creştere, în special în mediul online, potrivit unui studiu întocmit de Agenţia pentru Drepturile Fundamentale, organizaţia subsidiară a Uniunii Europene.

Sondajul se bazează de declaraţiile a 5.847 de evrei din opt ţări europene, unde trăiesc aproximativ 90% din populaţia de evrei stabiliţi pe Vechiul Continent. 66% dintre aceştia au spus că există o problemă reală a antisemitismului.

Trei din patru evrei intervievaţi, echivalentul a 76% din totalul eşantionului, au spus că atitudinea antisemită s-a accentuat constant în ultimii cinci ani, sondajul fiind realizat în 2012.

Evreii din din Belgia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Suedia şi Marea Britanie au fost rugaţi să-şi spună „opiniile despre percepţiile despre curentele antisemite şi despre antisemitismul întâlnit în fiecare zi”.

În urma centralizării informaţiilor, experţii au observat că există o îngrijorare accentuată în ce priveşte interacţiunile în mediul online. Aproximativ trei sferturi din respondenţi au fost de părere că acest trend devine o problemă tot mai presantă.

Aproximativ 29% din participanţii la sondaj au dezvălui că au luat în considerarea emigrarea din cauză că ei şi familiile lor se simt ameninţate de antisemiţi, fenomen întâlnit mai ales în rândul evreilor din Ungaria (48%), Franţa (46%) şi Belgia (40%).

Autorii majorităţii cazurilor de abuz au fost identificaţi drept indivizi cu o viziune musulmană extremistă (27%), apartenenţă la ideologia de stânga (22%) , dar şi de dreapta (19%).

„Israelienii se comportă la fel ca naziştii faţă de palestinieni”, fiind una dintre cele mai frecvente comentarii făcute de britanici referitor la evrei, precum şi „evreii exploatează victimizarea de pe urma Holocaustul pentru interesul personal”.

Agenţia ONU pentru Drepturile Fundamentale a urgentat ţările din Uniunea Europeană să ia măsuri pentru a combate ostilitatea faţă de evrei, atât în mediul real, cât şi în cel online. În plus, activiştii au sugerat ca personalităţile din fiecare ţară să facă declaraţii publice prin care să condamne antisemitismul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite