Apelul luptătorilor din Bahmut: „Rămânem fără muniție în prima linie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu un an, Volodimir și oamenii săi trăgeau toate cele 40 de țevi ale lansatorului lor de rachete BM-21 Grad dintr-o singură lovitură. Acum își pot permite să tragă doar câteva pe rând spre ținte rusești, se arată într-un reportaj BBC News.  Lipsa muniției este marea problemă a luptătorilor ucraineni de la Bahmut, în timp ce armata Kievului se pregătește pentru contraofensivă.

Bahmut. FOTO Profimedia
Bahmut. FOTO Profimedia

„Nu avem suficientă muniție pentru arma noastră”, explică militarul ucrainean, a cărui unitate, Batalionul 17 de tancuri, continuă să ofere sprijin forțelor ucrainene de la marginile Bahmutului, orașul ucrainean pe care Rusia a încercat luni de zile să îl captureze.

Armata rusă se apropie tot mai mult de obiectivul privind cucerirea Bahmutului, dar o face cu niște costuri uriașe. Dar și pentru ucraineni este foarte greu.

„Am fi putut oferi mai mult sprijin băieților noștri care mor acolo”

Volodimir, protagonistul reportajului BBC, mărturisește că se simte frustrat că nu poate face mai mult pentru camarazii săi care apără Bahmutul: „Am fi putut oferi mai mult sprijin băieților noștri care mor acolo".

Militarul spune că Ucraina și-a epuizat deja propriile stocuri de muniție Grad, așa că se bazează pe rachete procurate din alte țări, precum „Republica Cehă, România și Pakistan” și se plânge că rachetele provenite din Pakistan „nu sunt de bună calitate”.

Ucraina, care și-a întețit apelurile în care solicită arme și muniții, pune acum accent pe pregătirea pentru o ofensivă majoră, concomitent cu menținerea poziției, ceea ce presupune cheltuirea unor resurse uriașe. 

Deși a primit arme moderne (tancuri și vehiculele blindate), Ucraina e în continuare puternic dependentă de arsenalul său mai vechi, din epoca sovietică.

Sistemul de apărare antiaeriană Buk, fabricat de Rusia, care poate viza avioane, drone și rachete, este, în continuare, una dintre dotările sale de preț. Grație acestui armament sofisticat, Rusia a fost împiedicată să preia controlul asupra cerului, se arată în reportaj.

Ofensiva pregătită de Ucraina

Rusia nu știe momentul sau locul în care va avea loc anunțata ofensivă a Ucrainei, esențială pentru ucraineni ca să-și recucerească teritoriile și pentru diminuarea presiunii resimțite de-a lungul frontului ucrainean de 1.300 km, potrivit BBC News.   

Numai că, pentru această ofensivă, Ucraina trebuie să înarmeze și să echipeze noi unități.

Între timp, în apropiere de Bahmut, trupele ucrainene din Brigada 80 sunt nevoite să tragă  zilnic sute de lovituri de artilerie, în încercarea de a respinge avansurile Rusiei.

Comandantul Grad spune că „țara este epuizată, la fel și economia” și crede că dacă Ucraina nu va avea acțiuni decisive pe câmpul de luptă anul acesta, sprijinul occidental ar putea să se clatine: „Suntem, de asemenea, îngrijorați că aliații noștri occidentali au obosit să ne mai ajute”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite