Şeful diplomaţiei poloneze face lobby pentru Ucraina. Cere Germaniei să-i livreze lui Zelensky rachete de croazieră Taurus

0
Publicat:

Într-un interviu acordat publicaţiei Bild, ministrul de Externe polonez Radoslaw Sikorski a declarat că, după ce SUA au decis să-i furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acţiune, Germania ar putea livra, la rândul său, rachete de croazieră Taurus, informează Agerpres.

Radoslaw Sikorski, foto EPA-EFE
Radoslaw Sikorski, foto EPA-EFE

Şeful diplomaţiei poloneze a catalogat livrarea de rachete americane ATACMS pentru Ucraina drept o „reacţie la escaladarea situaţiei”, la care şi Germania ar trebui să răspundă. „Cancelarul sper că se simte încurajat de evenimentele din ultimele zile”, a spus el.

Pentru că se teme că Germania ar putea fi atrasă în război dacă îi va furniza Kievului rachete de croazieră Taurus, până în prezent, cancelarul german Olaf Scholz a respins ideea de a livra acest tip de ajutor pentru Ucraina.

Rachete de croazieră Taurus are o autonomie de peste 500 de kilometri. Acest lucru înseamnă că o astfel de rachetă ar putea ajunge pe teritoriul rusesc din Ucraina și ar putea distruge depozitele de arme și centrele de comandă de acolo, de exemplu. Posibilul bombardament al teritoriului rusesc este unul dintre motivele pentru care cancelarul Scholz nu a aprobat livrarea.

Întrebat care crede că ar putea fi reacţia Rusiei faţă de astfel de acţiuni, ministrul polonez de Externe a respins îngrijorările legate de utilizarea armelor nucleare rusești în Ucraina. Radoslaw Sikorski a declarat că nu există nicio dovadă că ar fi fost scoase focoase nucleare din depozite. „Dacă ar fi făcut-o, am fi știut despre asta”, a spus oficialul polonez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite