Șefa CE a spus că aderarea Ucrainei la UE necesită timp și îndeplinirea tuturor condițiilor

0
Publicat:

Ursula von der Leyen a precizat că la summitul UE din 14-15 decembrie se va discuta începutul negocierilor privind aderarea republicii la Uniunea Europeană, și nu aderarea în sine.

Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen. Foto: EPA-EFE
Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen. Foto: EPA-EFE

Procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană necesită timp și îndeplinirea de către Kiev a tuturor condițiilor. Invariabilitatea acestei poziții a fost confirmată într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien de către președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.

"Summitul UE de joi și vineri va discuta despre începerea negocierilor de aderare, nu aderarea propriu-zisă, care în orice caz necesită timp. Desigur, aderarea la UE poate avea loc numai după ce au fost îndeplinite toate condițiile de aderare", a spus ea. .

Pe 10 decembrie, premierul ungar Viktor Orban a propus să nu se includă problema începerii negocierilor cu Kievul pentru aderarea la comunitate, pe agenda summitului UE de la Bruxelles din 14-15 decembrie. Premierul a menționat că nu va pune veto negocierilor, deoarece pur și simplu nu este necesar. El a explicat că „există anumite aspecte asupra cărora deciziile în UE se iau doar cu acordul tuturor țărilor”, iar în acest caz nu există un consens.

Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene ar putea decide, la summitul din 14-15 decembrie, să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova privind aderarea la UE și acordarea statutului de candidat Georgiei. Această propunere a fost făcută la începutul lunii noiembrie de Comisia Europeană, care consideră că Kievul și Chișinăul au îndeplinit toate condițiile pentru începerea negocierilor, iar Tbilisi a îndeplinit toate condițiile pentru obținerea statutului de candidat la aderarea la UE.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite