Securitate întărită în Zurich după atacul cu un cuțit asupra unui evreu ortodox: „Nu este un caz izolat”

0
Publicat:

Poliţia din Zurich a anunţat duminică că întăreşte măsurile de securitate în faţa instituţiilor evreieşti din cel mai mare oraş al Elveţiei, după un potenţial antisemit atac cu cuţitul care a rănit grav un evreu ortodox, scrie AFP, citată de Agerpres.

Poliția elvețiană. FOTO Shutterstock
Poliția elvețiană. FOTO Shutterstock

Victima este un bărbat de 50 de ani, „rănit foarte grav" în atacul care a avut loc sâmbătă seara, a informat poliţia într-un comunicat.

Atacatorul ar fi un adolescent elveţian de 15 ani. Suspectul a fost arestat pe loc.

„Crimă antisemită"

Motivele atacului rămân neclare, potrivit comunicatului, care precizează că poliţiştii cantonului Zurich şi procurorul consideră că ar putea fi vorba despre o „crimă antisemită".

Fundaţia împotriva rasismului şi antisemitismului (GRA) a condamnat atacul, spunând că martorii l-au auzit pe presupusul atacator strigând „sloganuri antisemite care sugerează o crimă motivată de ură".

Mai mulţi manifestanţi s-au adunat duminică în cartierul District 2 - acolo unde a avut loc atacul - şi au defilat până la Helvetiaplatz, în centrul oraşului, pentru a ţine o priveghere, a informat agenţia de presă ATS-Keystone.

Unii manifestanți purtau umbrele galbene simbolizând lupta împotriva antisemitismului, sub privirile poliţiei şi agenţilor de securitate privată.

Ca „măsură de precauţie", Poliţia a anunţat întărirea măsurilor de securitate în jurul instituţiilor evreieşti.

„O ameninţare pentru noi toţi şi pentru coexistenţa noastră paşnică"

Un fotoreporter al AFP a constatat duminică prezenţa poliţiştilor de serviciu în faţa sinagogii Agudas Achim din Zurich.

„Acesta nu este un caz izolat", a spus GRA într-un comunicat, subliniind că, „de la escaladarea din Orientul Mijlociu, incidentele antisemite din Elveţia au crescut vertiginos".

„Dacă se dovedeşte motivul antisemit, atacul (de sâmbătă la Zurich) va reprezenta un punct de cotitură şi nu va trebui privit pur şi simplu ca un caz izolat", a adăugat GRA. „Atacuri de acest fel sunt o ameninţare pentru noi toţi şi pentru coexistenţa noastră paşnică", potrivit textului.

Atacurile antisemite şi islamofobe sunt în creştere în numeroase ţări de la începutul conflictului din 7 octombrie, când mişcarea islamistă Hamas a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului.

Atacul Hamas s-a soldat cu moartea a cel puţin 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. De asemenea, islamiştii au răpit 250 de ostatici, dintre care 130 mai sunt în captivitate, iar 31 dintre ei sunt presupuşi morţi, potrivit armatei israeliene.

Ca ripostă, Israelul a promis să „nimicească” Hamas şi a lansat o amplă operaţiune terestră şi aeriană în Fâşia Gaza care a făcut peste 30.400 de morţi, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării palestiniene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite