Secretarul general al NATO vrea un sistem de Apărare european, la nivel suprastatal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a recomandat statelor membre ale UE să îşi consolideze industria de Apărare, prin achiziţionarea unor echipamente de ultimă generaţie, precum dronele. Rasmussen consideră că domeniul Apărării este mult prea fragmentat şi „naţional“, iar „NATO are nevoie de o Europă puternică în ceea ce priveşte capacităţile militare şi angajamentul politic“.

„Mi-ar plăcea ca europenii să joace un rol prin achiziţionarea mai multor drone pentru a consolida monitorizarea, mai multe avioane de mare capacitate şi avioane de aprovizionare în zbor pentru a-şi spori capacităţile de desfăşurare, mai multe radare pentru nave“, a detaliat el.

Europa „are nevoie de o bază industrială puternică, dar, până în prezent, industria de apărare europeană rămâne prea naţională şi prea fragmentată“, a continuat Rasmussen.

Aceste vorbe amintesc de declaraţiile insistente din ultimii ani ale Statelor Unite ale Americii, de departe cele mai importante contributoare la NATO, care le cer europenilor să nu îşi reducă drastic eforturile de apărare în pofida crizei economice, notează Agerpres.

În opinia lui Rasmussen, dacă tendinţa actuală de reducere a cheltuielilor nu va fi inversată, „Europa va pierde mijloacele“de a interveni, ceea ce înseamnă că îşi va pierde capacitatea de influenţă. Rasmussen aşteaptă un angajament politic solid al liderilor Uniunii Europene cu ocazia summitului acestora din decembrie, ce va fi consacrat mai ales Apărării.

Franţa şi Marea Britanie se opun însă unei integrări şi mai puternice a UE, în special în domeniul militar, în care cele două vor să colaboreze bilateral mult mai strâns. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite