Secretara unui comandant nazist, adolescentă la acea vreme, prima femeie pusă sub acuzare pentru zeci de mii de crime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea regională superioară din Hamburg unde a fost condamnat Bruno D un gardian al unui lagăr nazist în 2019 FOTO EPA-EFE
Curtea regională superioară din Hamburg unde a fost condamnat Bruno D un gardian al unui lagăr nazist în 2019 FOTO EPA-EFE

Secretara unui comandant al unui lagăr de concentrare nazist a fost pusă sub acuzare, vineri, pentru complicitate la crime în cazul a câteva mii de prizonieri, fiind prima femeie adusă în faţa justiţiei după ce în ultimii ani au jost judecaţi gardieni sau contabili, relatează Deutsche Welle.

Femeia, căreia nu i s-a făcut public numele, a fost secretara comandantului taberei de la Stutthof, în Polonia, între iunie 1943 şi aprilie 1945, pe când era adolescentă, iar acum ar trebui să aibă peste 90 de ani, fapt care pune sub semnul întrebării demararea unui proces.

Procurorii o acuză că a ajutat la „masacrarea sistematică a unor prizonieri evrei, partizani polonezi şi prizonieri de război sovietici, în calitate de stenografă şi de secretară a comandantului fostului lagăr de concentrare de la Stutthof”.

De asemenea, în cazul celor care au supravieţuit condiţiilor din lagăr, unele acte ar trebui evaluate juridic ca o tentativă" de crimă.

Procurorii germani investighează rolul femeii din 2016, prin intermediul chestionării unor supravieţuitori ai Holocaustului din Israel şi SUA.

Presa locală relatează că ar fi vorba de o femeie de 95 de ani care locuieşte în apropiere de Hamburg. Femeia a fost chemată ca martor în mai multe procese - în 1954, fosta secretară a declarat că comandantul său, Paul Werner Hoppe, îi dicta scrisori zilnic şi toată corespondenţa cu departamentul SS care controla lagărul ajungea pe biroul ei. Ea a susţinut în cadrul unui interviu cu un jurnalist al reţelei publice NDR din Hamburg că nu a aflat despre crimele în masă decât după ce s-a sfârşit războiul şi că biroul ei nu avea vedere la lagăr.

Pentru că femeia avea sub 21 de ani la acea dată, cazul său va fi adus în faţa unei instanţe pentru minori, care va decide dacă va fi deschis un proces împotriva ei.

În 2011, procurorii l-au pus sub acuzare pe Bruno D, un gardian al unui lagăr de concentrare - un precedent, în condiţiile în care până atunci fuseseră vizaţi doar ofiţerii implicaţi direct în crime. Procesul acestuia, ajuns la 93 de ani, a avut loc la Hamburg în 2019.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite