Schengen: Franţa nu are încredere că România păzeşte bine graniţa Europei cu Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama Oancea
Vama Oancea

Noul responsabil pe afaceri europene de la Paris, Laurent Wauquiez, a declarat că fluxul de imigranţi care ar veni dinspre Republica Moldova prin graniţa de est a României va întârzia aderarea noastră la spaţiul Schengen, notează AFP.

"Un prim obstacol este că nu suntem siguri de graniţele noastre. Noi marcăm clar graniţa României cu Moldova, pe când România nu, din prisma fluxului de imigranţi care trec graniţa. Acest obstacol va întârzia intrarea României şi a Bulgariei în zona Schengen," a spus Laurent Wauquiez, ministrul de afaceri europene francez, luând aceeaşi poziţie ca şi predecesorul sau în funcţie, Pierre Lellouche.

Nu avem garanţia că ne păziţi bine graniţele

Neîncrederea că graniţele cu Republica Moldova vor fi bine păzite este un nou motiv invocate de autorităţile franceze."Dacă le dăm graniţele noastre, ar fi legitim să avem garanţia că aceste graniţe sunt bine păzite, cu vigilenţa de care este nevoie. Însă, încă nu este este cazul, cel puţin azi. Până acum, ce s-a făcut nu e satisfăcător," a mai spus Wauquiez, menţionând probleme legate de corupţie.

"Nu vrem sa blocăm mecanismul de control al fluxului de imigranţi. Porţile le sunt deschise şi României şi Bulgariei, însă ceea ce spunem noi este foarte simplu: cele doua ţări trebuie să respecte criteriile impuse", a adăugat Wauquiez. Luna trecută, Lellouche, fostul ministru de afaceri europene, a spus că Franţa va proceda astfel încât României şi Bulgariei să nu li se dea un răspuns în privinţa vizei Schengen cel puţin până în vară anului viitor, deşi cele două ţări aşteaptă o decizie în martie 2011.

Întrebaţi despre aceast nou motiv incovat de Franţa reprezentanţii Comisiei Europene au reamintit astăzi, la Bruxelles, că aspectele tehnice şi cele administrative ar fi cele care ar trebui să conteze în decizia statelor membre de a accepta sau nu aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite