Scandalul Panama Papers face o nouă victimă. Ministrul spaniol al Industriei şi-a dat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Manuel Soria FOTO ABC
Jose Manuel Soria FOTO ABC

Ministrul spaniol al Industriei, Jose Manuel Soria, al cărui nume apare în documentele Panama, a anunţat vineri să şi-a dat demisia din guvern, relatează Associated Press.

„Mi-am transmis decizia irevocabilă de a-mi înainta demisia, ţinând cont de problemele evidente pe care această situaţie o provoacă guvernului şi Partidului Popular“ conservator al lui Mariano Rajoy, anunţă Jose Manuel Soria într-un comunicat.

Mai multe ziare relatează vineri că oficialul a avut legături cu societăţi din paradisuri fiscale. El urmează să explice în Parlament de ce a declarat că nu a condus sau deţinut niciodată companii offshore în Bahamas.

La scurt timp după izbucnirea scandalului Panama Papers, premierul islandez a fost primul oficial care şi-a dat demisia pentru că numele său a apărut în documentele companiei Mossack Fonseca obţinute de presă. Zeci de mii de oameni i-au cerut în stradă să renunţe la conducerea guvernului.

Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite