Rușii construiesc poziții defensive în centrala nucleară de la Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invadatorii ruși fac pregătiri de luptă în interiorul centralei nucleare de la Zaporojie, afirmă Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa de joi asupra evoluției războiului din Ucraina.

Reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie FOTO Maxar Technologies
Reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie FOTO Maxar Technologies

Imagini din satelit arată că soldații ruși care ocupă centrala de la Zaporojie au instalat poziţii defensive cu saci cu nisip pe acoperișul unuia dintre reactoarele instalației.

„Rusia a construit probabil aceste poziţii pentru că este din ce în ce mai preocupată de perspectiva unei ofensive ucrainene majore”, subliniază Londra.

Desfăşurarea de lupte în preajma centralei ar spori riscul producerii unor avarii la sistemele de siguranţă. Totuşi, o deteriorare catastrofală a vreunui reactor este improbabilă în majoritatea scenariilor plauzibile implicând armanent de infanterie, întrucât clădirile sunt puternic ranforsate, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Conducerea de la Kiev acuză Moscova că foloseşte centrala nucleară de la Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei şi ocupată de armata rusă încă din primele zile ale invaziei, ca scut pentru a lansa atacuri.

Comunitatea internaţională şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea că luptele ar putea provoca un accident nuclear la această centrală, cea mai mare instalație atomo-electrică din Europa.

Într-un mesaj publicat pe Twitter miercurim cu ocazia împlinirii a 37 de ani de la tragedia nucleară de la Cernobîl, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut comunităţii internaţionale să facă tot posibilul pentru a împiedica Rusia să folosească instalaţiile nucleare pentru „şantaj”, transmite Agerpres.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite