Noi mărturii ale angajaților de la centrala Zaporojie, ocupată de ruși: Tortură, bătăi, împușcare cu gloanțe de cauciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii de la centrala nucleară din Zaporojie, orașul Enerhodar (sud-estul Ucrainei), ocupată de ruși, au povestit pentru ziarul britanic „The Times” despre suferințele, inclusiv tortură, pe care le-au îndurat din partea soldaților ruși, după ce au refuzat să coopereze. 

În septembrie Rusia a permis inspecțiile AIEA la centrala Zaporojie FOTO PROFIMEDIA
În septembrie Rusia a permis inspecțiile AIEA la centrala Zaporojie FOTO PROFIMEDIA

După ce au capturat centrala Zaporojie, rușii au recurs la forță brută pentru a-i obliga pe cei 11.000 de angajați să continue să lucreze sub noul regim de ocupație. Sute de angajați care au manifestat „simpatii pro-ucrainene” au fost luați în vizor, a relatat The Times, preluată de Insider.

Un angajat a relatat pentru The Times că lipsa de cooperare a fost pedepsită cu gloanțe de cauciuc, bătăi și detenție și, în unele cazuri, chiar moarte.

Un angajat a explicat că forțele ruse au devenit frustrate după ce muncitorii au refuzat să lucreze în beneficiul Rusiei. La scurt timp după aceea au început să trimită angajații „la subsol”.

„Aveam vânătăi și sânge pe față. Am fost bătut pe tot corpul cu un baston de cauciuc... au ținut un pistol cu gloanțe de cauciuc la un metru sau doi de piciorul meu și au tras”, a declarat sub anonimat una dintre victime.

Cei care reușeau să scape cu viață din aceste situații erau chinuiți de ruși în alte moduri.

De pildă, un bărbat a declarat că a fost bătut și împușcat de mai multe ori, iar atunci când a fost eliberat și s-a întors acasă,  după trei luni de detenție, a găsit locuința jefuită de toate electronicele, inclusiv mașina de spălat.

Igor Murașov, directorul uzinei, a fost arestat în septembrie anul trecut după ce a refuzat să lucreze pentru invadatori. El s-a sustras torturii și a fost eliberat în urma negocierilor între Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron și șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

„Au capturat aproximativ 1.100 de persoane și le-au reținut în facilitățile lor, cele capturate și cele ale poliției din orașul Enerhodar. O persoană a fost ucisă. O altă persoană a fost grav rănită. Încearcă să facă presiuni asupra lor pentru a accepta lumea rusă. Tot felul de tactici psihologice asupra lor”, spunea la 23 august Petro Kotin, președintele agenției nucleare ucrainene Energotom.

În martie 2023, Murașov, directorul uzinei, a dezvăluit faptul că angajații erau duși într-un loc cunoscut sub numele de „groapa” aflat la o secție de poliție din apropiere. Cei care reveneau de acolo se întorceau de multe ori cu răni de la bătăile suferite.

Kontin spunea la acea vreme că doar aproximativ 4 600 de angajați ai uzinei încă lucrau luna trecută.

Aceștia au primit un termen limită de 1 aprilie pentru a semna contractele care îi obligau să lucreze pentru Rosatram, o companie nucleară deținută de Rusia.

Doar puțin peste jumătate au semnat, a afirmat Kontin.

Acte de tortură asupra civililor ucraineni

Aceste mărturii ies la suprafață la o lună de când Comisia internațională independentă de anchetă a ONU privind Ucraina a anunțat că „a constatat că valurile de atacuri ale forțelor armate ruse, începând cu 10 octombrie 2022, asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și utilizarea torturii de către autoritățile ruse, pot constitui crime împotriva umanității".

Declarațiile angajaților centralei de la Zaporojie sunt doar cele mai recente dintr-o serie de alte mărturii care acuză armata rusă de acte de tortură.

La începutul acestei săptămâni, o ucraineancă a depus o mărturie sfâșietoare în fața Congresului american, relatând scene de tortură, abuzuri fizice și simulări de execuții.

Jake Epstein de la Insider a relatat că femeia în vârstă de 57 de ani a fost forțată să își sape propriul mormânt, fiind, totodată, bătută, forțată să se dezbrace, tăiată cu cuțitul și amenințată că va fi violată și ucisă de soldații ruși.

Centrala de la Zaporojie, printre primele zece din lume, producea aproape jumătate din energia nucleară a celor patru reactoare ale Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite