Rusia se retrage din Consiliul Statelor Mării Baltice, acuzând Occidentul a monopolizat organizaţia şi a transformat-o într-un „instrument de politică anti-rusă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

Rusia a luat decizia oficială de a se retrage din Consiliul Statelor Mării Baltice, a anunţat, marţi, Ministerul rus de Externe.

Comunicatul publicat de minister susţine că statele occidentale ”au pus monopol asupra Consiliului pentru propriile obiective conjuncturale” şi nu se întrevăd perspectivele restabilirii funcţionării normale a organizaţiei, care se ”scufundă tot mai adânc în rusofobie şi minciuni” şi care a fost transformată într-un ”instrument de politică anti-rusă”, relatează agenţia de presă rusă TASS.

„Drept răspuns la acţiunile ostile, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a trimis un mesaj emisarilor statelor membre Consiliul Statelor Mării Baltice, Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe (n.r. Josep Borrell), precum şi Secretariatului Consiliului de la Stockholm, notificându-i despre retragerea (Rusiei) din organizaţie”, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.

Ministerul rus de Externe a remarcat că statele occidentale „au pus monopol asupra Consiliului pentru propriile obiective conjuncturale” şi nu se întrevăd perspectivele restabilirii funcţionării normale a Consiliului, care se ”scufundă tot mai adânc în rusofobie şi minciuni”.

De asemenea, ministerul a luat decizia de a părăsi Conferinţa Parlamentară de la Marea Baltică.

Rusia a subliniat că această decizie nu va afecta prezenţa ţării în regiune, continuând să colaboreze cu ”parteneri responsabili” pe probleme-cheie de dezvoltare a regiunii baltice.

„Situaţia din Consiliul Statelor Mării Baltice este degradantă”, subliniază diplomaţia rusă. Statele NATO şi UE din cadrul Consiliului au respins un „dialog egal”, menţionează ministerul, precizând că organizaţia a fost transformată într-un „instrument de politică anti-rusă”.

Rusiei i-a fost „interzisă” participarea la proiectele Consiliului, în timp ce Belarus a fost „suspendat” din postura de ”observator”, se mai menţionează în comunicat.

Comunicatul susţine că prezenţa Rusiei în Consiliu este ”inutilă şi contraproductivă”, iar Moscova nu va participa la transformarea organizaţiei într-o altă platformă pentru ”activităţi de sabotaj şi «vanitate occidentală»”.

Cu toate acestea, deşi în comunicatul oficial al Moscovei nu este specificat acest aspect, Rusia a fost suspendată din Consiliul încă de pe 5 martie, în urma invaziei ruse în Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite