Rusia leagă transferul de F-16 în Ucraina de implicarea NATO. Ce spun aviatorii ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transferul avioanelor F-16 în Ucraina ar atrage NATO în conflict: Ucraina neavând logistica necesară operării acestor aparate, implicarea unor trupe NATO ar fi inevitabilă, a declarat ambasadorul rus în Statele Unite. Fals: logistica vine la pachet cu avioanele.

Ucrainenii așteaptă avioane moderne de la aliați FOTO EPA EFE
Ucrainenii așteaptă avioane moderne de la aliați FOTO EPA EFE

După ce Statele Unite au comunicat că nu se vor opune donării de avioane de luptă F-16 către Ucraina, au început să apară primele speculații cu privire la țările care vor ceda astfel de aparate Kievului. Astfel, Danemarca și Olanda sunt primele două țări menționate că ar urma să furnizeze cel mult trei escadrile de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, iar ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat că acest demers va ridica problema privind rolul NATO în conflict.

Într-un mesaj publicat luni dimineaţă, ambasadorul Anatoli Antonov spune: „Nu există nicio infrastructură pentru operarea de F-16 în Ucraina şi nici numărul necesar de piloţi şi de personal de întreţinere nu există. Ce se va întâmpla dacă avioanele de luptă americane vor decola de pe aerodromurile NATO, controlate de «voluntari străini»?”.

Surse militare consultate de „Adevărul” susțin că declarațiile ambasadorului Rusiei în SUA sunt unele exclusiv de propagandă. „Categoric, nu vor exista piloți aliați pe avioanele de luptă ale Ucrainei. Cât despre infrastructură, este adevărat că aceasta nu există acum, dar motoarele de rezervă și suportul logistic sunt livrate la pachet cu avioanele, pentru că vorbim, în fapt, un transfer de capabilitate. În fine, nu există nici problema cu mecanicii specializați, pentru că aceștia vor fi instruiți în paralel cu piloții, evident”, au precizat sursele.

Preşedintele american Joe Biden a cedat în cele din urmă insistenţelor Kievului şi a aprobat în principiu livrarea către Ucraina a unor avioane de luptă produse în SUA. Americanii susţin şi instruirea piloţilor militari ucraineni. Nu s-au făcut deocamdată publice cifre despre dotarea forţelor aeriene ucrainene cu F-16.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat „asigurări categorice“ omologului său american Joe Biden că avioanele de luptă F-16 care vor fi furnizate Kievului nu vor ataca teritoriul rusesc.

Pregătirea piloților ucraineni a început

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat că este în favoarea trimiterii cât mai curând posibil în Ucraina a avioanelor de luptă F-16 și a remarcat că pregătirea piloților ucraineni a început deja de ceva timp.

Pentru instructajul de bază, nu cel de luptă, piloții de vânătoare ucraineni ar putea avea nevoie de numai patru luni, potrivit unei evaluări a Forțelor Aeriene ale SUA care a fost efectuată la începutul acestui an. Conform Yahoo News, la evaluare au participat doi piloți ucraineni, unul dintre ei fiind calificat pe MiG-29, iar celălalt pe Su-27. De precizat, niciunul nu a primit vreo pregătire pe F-16, cu excepția unei scurte introduceri.

Cei doi piloți ucraineni au fost testați pe simulatorul de zbor F-16, desfășurând 9 evenimente care au totalizat 11,5 ore și s-a ajuns la concluzia că au fost capabili să efectueze o serie de manevre tehnice în condițiile simulate, cum ar fi aterizarea aeronavei după o defecțiune.

Totuși, conform standardelor americane pentru exploatarea avioanelor F-16, pentru a fi gata de luptă, piloţii trebuie să aibă la activ un număr minim de ore de zbor pe aceste aparate, în funcţie de tipul de misiune. Mai exact, un pilot are nevoie între 140 şi 180 de ore de zbor pe F-16 pentru a fi declarat gata de luptă pe acest aparat.

Ce spun aviatorii ucraineni

Un pilot de luptă ucrainean care a apărat Kievul în primele zile ale invaziei ca parte a emblematicei unități „Fantomele Kievului” știe ce înseamnă această decizie.

Pilotul, al cărui indicativ este Justiție, a spus că „principalul dezavantaj al avioanelor ucrainene împotriva celor rusești este că au radare vechi cu rază limitată de detectare a țintei“. „Avioanele rusești au radare moderne puternice, cu o rază de detectare mult mai mare și rachete avansate. Deci, trebuie să zbor spre inamic pentru a-mi lansa racheta când racheta lui se apropie deja de mine ca un kamikaze. Desigur, nu o fac, deoarece este prea riscant. De aceea nu le putem rezista. Suntem capabili doar să ne apărăm de avioanele lor de luptă“, a spus pilotul ucrainean, pentru ITV News.

Fostul comandant al Forțelor Unite ale Marii Britanii, generalul în retragere Richard Barrons, consideră că transferul aeronavelor F-16 în Ucraina poate schimba radical situația de pe cerul Ucrainei în favoarea Forțelor Armate. „Această aeronavă foarte sofisticată din a patra generație va oferi Ucrainei un avantaj decisiv față de forțele aeriene ruse și, de fapt, față de forțele terestre ruse, dacă vor atinge nivelul necesar de capabilități și vor avea muniția care face ca aeronava să fie atât de eficientă”, a spus Barrons.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite