Transferul de avioane F-16 către Ucraina va ridica problema implicării NATO în conflict, spune ambasadorul rus în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina va ridica problema privind rolul NATO în conflict, a declarat luni un oficial rus de rang înalt, a informează Reuters., preluat de Agerpres.

Ambasadorul rus în SUA a ridicat problema implicării NATO în conflict FOTO TWITTER
Ambasadorul rus în SUA a ridicat problema implicării NATO în conflict FOTO TWITTER

„Nu există infrastructură pentru operarea de F-16 în Ucraina şi nici numărul necesar de piloţi şi de personal de mentenanţă. Ce se va întâmpla dacă avioane de luptă americane vor decola de pe aerodromuri NATO, controlate de 'voluntari' străini?", a subliniat ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, în declaraţii publicate pe canalul de mesagerie Telegram al ambasadei. 

Ambasadorul rus a declarat că orice atac ucrainean asupra regiunii Crimeea va fi considerat un atac asupra Rusiei.

"Este important ca SUA să fie pe deplin conştiente de răspunsul Rusiei", a afirmat Antonov.

Antonov a reiterat de asemenea acuzaţia Rusiei conform căreia SUA îşi subordonează agenda ţărilor occidentale.

"Washingtonul şi-a subordonat complet membrii G7 politicii sale privind conflictul din Ucraina", a afirmat Antonov, adăugând că SUA doresc "înfrângerea strategică" a Rusiei.

Preşedintele american Joe Biden a aprobat vineri programele de antrenament pentru piloţii ucraineni de F-16, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a asigurat pe Biden că aceste aparate nu vor fi folosite pentru a ataca teritoriul rus.

Biden a anunțat că susţine "o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16. Pe perioada antrenamentului, lunile următoare, coaliţia noastră de state participante la acest efort va decide când să furnizeze avioanele, câte şi cine", a afirmat un înalt responsabil al Casei Albe.

La summitul care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în Japonia, ţările G7 şi-au exprimat sprijinul pe termen lung pentru Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a participat la summit, şi-a exprimat încrederea că Ucraina va primi avioane F-16.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite