Rusia face eforturi să împiedice Ucraina să folosească sateliții Starlink ai lui Elon Musk VIDEO

0
Publicat:

Moscova încearcă din răsputeri să-i taie accesul Ucrainei la sateliții Starlink ai miliardarului american Elon Musk, conform analiștilor în domeniul războiului spațial, relatează Business Insider.

Accesul la sateliți a jucat un rol esențial în apărarea Ucrainei. FOTO Profimedia (Arhivă)
Accesul la sateliți a jucat un rol esențial în apărarea Ucrainei. FOTO Profimedia (Arhivă)

Încă de la debutul conflictului, Rusia a utilizat sisteme de bruiaj pentru a încerca să împiedice accesul trupelor ucrainene la sateliții comerciali. A montat dispozitive de bruiaj pe tancurile sale pentru a interfera cu semnalele emise de sateliți și pentru a împiedica folosirea dronelor care explodează, a bruiat bombele ghidate prin GPS ale ucrainenilor, obligându-i pe operatorii ucraineni să se apropie mai mult de țintele lor de pe linia frontului. 

Accesul la sateliți a jucat un rol esențial în apărarea Ucrainei împotriva Rusiei, îndeosebi accesul la rețeaua de sateliți a lui Musk. 

Internetul prin satelit a permis ucrainenilor să-și desfășoare afacerile chiar și în timp de război. De asemenea, a facilitat comunicarea soldaților aflați pe front, precum și funcționarea sistemelor de armament și a dronelor. 

„Este mult mai ușor de spus decât de făcut”

În același timp, bruiajul rusesc a reușit din ce în ce mai ușor să afecteze cele mai avansate arme ucrainene, împiedicând capacitatea de luptă a Ucrainei. 

Totuși, eforturile Rusiei de a împiedica accesul Ucrainei la sateliții Starlink s-au dovedit în zadar până la acest moment, au spus analiștii în domeniul războiului spațial. 

Brian Weeden, director de programe pentru fundația non-profit Secure World Foundation, a declarat pentru sursa citată: „Rusia ar vrea neapărat să găsească o modalitate de a împiedica utilizarea Starlink de către Ucraina. Dar acest lucru este mult mai ușor de spus decât de făcut din cauza arhitecturii constelației"

Potrivit site-ului web al Starlink, semnalul Starlink este mai puternic, întrucât sateliții săi operează la o altitudine mult mai mică decât sateliții geostaționari. 

Având în vedere faptul că sateliții Starlink sunt mai aproape de Pământ, latența - întârzierea dintre activitatea unui utilizator și un răspuns în rețea - este mai mică. Acest lucru accelerează streamingul, jocurile online, conferințele video și alte activități. 

În contextul războiului electronic, acest lucru face ca semnalele Starlink să fie mult mai greu de bruiat, a afirmat Weeden. Asta înseamnă că hackerii ruși nu au reușit să spargă Starlink până acum, a mai adăugat el. 

Deși există „foarte puține” date făcute publice despre atacurile electronice ale Rusiei asupra Starlink, Weeden a afirmat că eforturile sale nu par să fi avut prea mult succes. 

„Nu par să aibă prea mult succes”

Kari Bingen, director al Proiectului de Securitate Aerospațială și cercetător senior în cadrul Programului de Securitate Internațională de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a afirmat: „Ei continuă să încerce, dar nu par să aibă prea mult succes”

De asemenea, Bingen a afirmat că sateliții Starlink sunt atât „rezistenți”, cât și „agili", operatorii Starlink actualizându-și în mod constant software-ul pentru a face față atacurilor rusești. 

Conform Counterspace Timeline, realizat de Aerospace Security Project, Rusia a încercat să se apropie, să vizeze sau să se infiltreze în rețelele de sateliți străini de mai multe ori de la debutul invaziei în Ucraina. 

În prima zi a invaziei, respectiv 24 februarie 2022, hackerii ruși au lansat o armă cibernetică împotriva Viasat, un furnizor american de comunicații prin satelit care punea la dispoziție servicii de comunicații militare Ucrainei. 

Atacul a vizat un număr mare de stații de comunicații prin satelit și a afectat sute de mii de persoane din Ucraina și Europa. 

Conform unei evaluări americane a atacului cibernetic, Rusia a lansat atacuri cibernetice împotriva rețelelor comerciale de comunicații prin satelit pentru a perturba sistemul de comandă și control ucrainean în timpul invaziei inițiale. 

În luna martie a anului 2022, Finnair a raportat mai multe cazuri de bruiaj GPS atunci când avioanele sale se apropiau de Kaliningrad, Rusia, conform Reuters. 

La vremea aceea, președintele Finlandei, Sauli Niinsto, se întâlnea cu omologul său american pentru a vorbi despre consolidarea legăturilor de apărare dintre Helsinki și NATO ca răspuns la invazia din Ucraina. 

Compania SpaceX, care deține Starlink, a fost, de asemenea, ținta unor atacuri în luna aprilie a anului 2022. Inginerii săi au reușit să respingă atacurile rusești de bruiaj prin actualizarea software-ului sistemului, a declarat la vremea respectivă un oficial anonim al Pentagonului pentru sursa citată. 

„Războiul cibernetic rusesc” 

La o lună de la atac, Musk a transmis printr-o postare publicată pe X (Twitter) că Starlink „a rezistat până acum încercărilor rusești de bruiaj și hacking ale războiului cibernetic rusesc”. 

Cu toate acestea, el a mai ținut să precizeze că hackerii ruși „își intensifică eforturile". 

Nu au fost raportate sau făcute publice alte atacuri rusești de bruiaj sau hacking împotriva Starlink. 

SpaceX a refuzat să ofere actualizări sursei menționate cu privire la încercările de bruiaj sau hacking ale Rusiei asupra sateliților săi Starlink. 

Conform Space Watch Global, Rusia a creat un arsenal de sisteme de război electronic care vizează bruierea sateliților de comunicații. 

Este vorba despre R-330Zh Zhitel, o stație mobilă de bruiaj a comunicațiilor montată pe un camion, și Bylina-MM, un sistem conceput pentru a distruge sateliții de comunicații, a relatat publicația. 

Un altul este sistemul mobil Krasukha-4 EW, care poate contracara sistemele de avertizare timpurie și control aerian (AWACS) și alte radare aeriene pe o rază de aproximativ 300 de kilometri, potrivit Space Watch Global. 

Conform unui document clasificat al serviciilor secrete americane, obținut anul trecut de Washington Post, Rusia a testat de asemenea sistemele sale de război electronic Tobol timp de mai multe luni, în speranța de a bruia semnalele Starlink. 

Rusia dispune, totodată, de o gamă largă de arme, cum ar fi rachete antisatelit (ASAT) și lasere puternice care pot distruge sateliții aflați pe orbită. 

Ucraina le-a luat în vizor. În iulie anul trecut, forțele speciale ucrainene au părut să distrugă un Tirada și un sistem electronic „Leer-2" cu ajutorul unor drone, conform unui videoclip împărtășit de comandamentul forțelor. 

În noiembrie, armata ucraineană a raportat că a distrus mai multe sisteme rusești, inclusiv un sistem de război electronic „Pole-21" și un Svet-KU. 

Recent, în luna ianuarie, aceleași forțe speciale au declarat că au ajutat la distrugerea unui Tirada-2 rusesc, un sistem portabil proiectat să interfereze cu sateliții de comunicații, care bloca comunicațiile prin satelit în estul Ucrainei. 

Bingen a declarat că nu este „surprinzător" faptul că forțele ucrainene ar dori să scoată aceste dispozitive de bruiaj de pe câmpul de luptă, deoarece acestea afectează dronele și munițiile de precizie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite