Rusia este într-o perioadă de șoc, armata și-a pierdut inițiativa, consideră generalul australian Mick Ryan | Analiză

0
Publicat:

Generalul australian în retragere, Mick Ryan, afirmă că armata rusă și-a pierdut inițiativa la toate nivelurile în Ucraina, iar acum forțele armate ale Kievului au posibilitatea de a obliga inamicii să efectueze retrageri pe toate fronturile.

Război în Ucraina / Foto: Anadolu Agency/Getty Images
Război în Ucraina / Foto: Anadolu Agency/Getty Images

De asemenea, acesta a făcut o analiză pe pagina sa de Twitter și a spus că ofensiva ucraineană care a dus la prăbușirea frontului rusesc din Harkov  continuă să exploateze schema defensivă șubredă și incoerentă de la est de Harkov.

Mii de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean au fost recuceriți, iar multe orașe au fost eliberate cu tot cu locuitori.

Mick Ryan mai afirmă că și linia defensivă a râului Oskil, stabilită rapid de ruși, pare să se năruie.

„Decepția și arta operațională au fost esențiale pentru pregătirile ucrainene de a-i surprinde pe ruși în această nouă fază a războiului.” a scris generalul.

Nivel istoric de incomepetență în armata rusă

Analistul spune și că, după cum a confirmat un interlocutor militar din Kiev, recunoașterea tactică rusă în estul Ucrainei a fost slabă, constând în mare parte din acțiuni de „avansare pentru a intra în contact” ale infanteriei și forțelor blindate, și nu de folosire a unor unități aeriene și de recunoaștere specializate.

„Asta înseamnă că terenul este pregătit pentru surprize tactice și operaționale, lucru pe care ucrainenii l-au recunoscut în planurile lor pentru ofensiva de la Harkov.”, a mai notata generalul.

Aceasta scrie si că în timp ce Rusia s-a concentrat în primul rând pe operațiunile sale de a-și apăra ocupațiile din sud și de a conduce atacuri la scară mică în Donbas, Ucraina a planificat și a lansat o operațiune în nord.

„Ofensivele din nord și sud se susțin reciproc printr-o planificare operațională mai mare. Planificarea operațională este o componentă importantă a profesionalismului militar. Comandanții militari și subalternii lor pot prin planificări operaționale bune pot să orchestreze atingerea unor obiective tactice și realizeze acțiuni necesare îndeplinirii unor deziderate strategice și politice”, subliniază Ryan.

Asta nu înseamnă că operațiunile Ucrainei în sud au fost de fațadă, nicidecum. Acest lucru a fost confirmat recent de un planificator militar ucrainean înalt în timpul vizitei lui Mick Ryan la Kiev. Nordul și sudul se sprijină reciproc în ofensive pentru un proiect operațional mai mare.

Ucraina are libertatea de a decide unde va avea loc următorul atac

Mick Ryan precizează că ofensivele simultane ale ucrainenilor au dus la compromiterea completă a operațiunilor rusești din Donbas. Ucrainenii au reușit să distrugă liniile de aprovizionare ale inamicului și au cauzat o problemă mare la nivel psihologic soldaților care luptă în partea de est.

Totodată, acesta subliniază că rușilor le va fi dificil să continue să lupte în est fără a răspunde amenințării pe care Ucraina o reprezintă acum pentru zonele din spate și pentru logistica lor. Această problemă se va agrava și mai tare dacă ucrainenii vor reuși să-și continue înaintarea peste Oskil.

Pentru a răspunde, rușii vor trebui să-și reorienteze forțele în est și, eventual, să retragă trupe din sud. Asta înseamnă terminarea efectivă a oricărei capacitați ofensive ruse din est și sud.

Din cauza faptului că rușii își pot întări un sector al frontului doar prin transferarea de trupe aflate pe un alt front, este posibil ca în perioada următoare să existe o serie de retrageri tactice în cascadă ale forțelor rusești pe mai multe fronturi.

Acestea, alături de pierderile de echipament și personal care le însoțesc, compromit capacitatea Rusiei de a dicta ritmul și locul unde vor avea loc noi lupte.

Rușii sunt într-o perioadă de șoc

Mick Ryan notează că, după ce i-au surprins pe ruși, ucrainenii au generat șoc în rândul trupelor și comandanților ruși, această perioadă fiind în general productivă pentru cei aflați în ofensivă.

În această perioadă de șoc, Ucraina poate ocupa cele mai semnificative zone de teren și poate nimici cel mai mare număr de trupe inamice.

„Și exact asta fac. Ucrainenii operează în interiorul buclelor de decizie tactice și operaționale rusești.”, scrie generalul.

„Deși, la fel ca toate ofensivele, epuizarea și lăsarea în urmă a liniilor de aprovizionare vor încetini în cele din urmă avansul ucrainean, trupele probabil mai au ceva de parcurs până să se oprească din nou. Ucrainenii par să simtă potențialul unui colaps mai mare al Rusiei în est.”, a mai spus el.

Acesta subliniază că, „nu numai că este o faptă uimitoare, ci este răspunsul ucrainean la întrebarea pe care mulți dintre noi ne-am pus-o acum câteva luni despre capacitatea ofensivă a țării. Forțele armate ucrainene au demonstrat cu dârzenie în ultimele săptămâni mentalitatea și capacitatea lor ofensivă.”.

„Această campanie militară va fi studiată timp de mai multe decenii în viitor. Dar, deocamdată, trebuie să ne asigurăm că Occidentul continuă să furnizeze echipamente și muniție pentru această campanie și pentru cele care vor urma în mod inevitabil.”, concluzionează generalul pe Twitter.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite