LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia, acuzată de bombardarea centralei nucleare de la Pivdennoukrainsk. Atac cu rachete asupra Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a acuzat luni Rusia că a bombardat centrala nucleară Pivdennoukrainsk, în regiunea Mîkolaiv. În timp ce un general australian în rezervă spune că armata rusă pierde inițiativa, șeful Statului Major al SUA avertizează că alerta trebuie menținută ridicată. Kremlinul respinge ororile de la Izium.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

UPDATE 21.14 Americanii se pregătesc pentru variante de coșmar. Rusia ar putea ataca centre de aprovizionare din state NATO, inclusiv România

Oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon și agențiile americane de informații se arată mai îngrijorați ca niciodată că Vladimir Putin, pentru a compensa retragerea sa umilitoare din Harkov, ar putea face o mișcare prin care ar escalada conflictul armat declanșat în Ucraina.

Deși nu știu ce formă ar putea lua această escaladare, ei au în vedere mai multe scenarii, printre care posibilitatea de a ataca centrele de aprovizionare a armatei ucrainene situate în afara granițelor, în țări precum Polonia și România, scrie „The New York Times”.

Multe dintre opțiunile pentru care se pregătesc analiștii de la Washington sunt sumbre: bombardamente nediscriminatorii asupra orașelor ucrainene, o campanie de ucidere a liderilor ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei - situate în țări NATO precum Polonia și România - care canalizează cantități extraordinare de arme, muniții și echipamente militare în țară”, scrie NYT într-un articol pe tema ezitărilor pe care le are administrația Biden de a furniza Kievului arme mai puternice.

Continuarea aici

UPDATE 20.09 146 de cadavre exhumate până acum din groapa comună de la Izium

Experţii ucraineni în medicină legală au exhumat până acum 146 de cadavre, majoritatea ale unor civili, din groapa comună descoperită în apropiere de oraşul Izium, în estul Ucrainei, iar unele dintre ele poartă semnele unei morţi violente, a declarat luni guvernatorul regional, relatează Reuters.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că se crede că circa 450 de cadavre ar fi îngropate în acest sit dintr-o pădure de la periferia oraşului Izium, care a fost recent recucerit de forţele ucrainene în timpul unei contraofensive în regiunea Harkov.

Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov, a spus că printre cadavrele exhumate se află şi două ale unor copii.

"Unii dintre morţi prezintă semne de moarte violentă. Există cadavre cu mâinile legate şi urme de tortură. De asemenea, s-a descoperit că decedaţii prezintă răni de explozibili, şrapnele şi de înjunghiere", a postat Sinegubov pe Telegram.

Experţi în medicină legală, îmbrăcaţi în costume albe de protecţie, lucrează metodic de mai multe zile pentru a exhuma şi identifica cadavrele, ale căror morminte erau marcate cu cruci subţiri din lemn.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzaţiile Ucrainei drept "minciuni".


UPDATE 19.32 Germania va livra Ucrainei încă patru tancuri obuziere și un pachet suplimentar de muniție

Armata germană va furniza Ucrainei încă patru tancuri obuziere Panzer 2000 împreună cu un pachet suplimentar de muniție, a anunțat luni Ministerul german al Apărării, relatează Reuters.

Livrarea va fi posibilă și va urma imediat după ce vor avea loc discuții cu industria privind preluarea timpurie a munițiilor recondiționate de la întreținerea armatei, a spus ministerul german într-un comunicat.

Reamintim că Germania a încheiat și un acord cu Grecia pentru a livra Ucrainei mai multe vehicule blindate de luptă pentru infanterie. Detalii aici


UPDATE 19.30 Un propagandist rus vrea recunoașterea masacrelor comise în Ucraina: Ne vor ști de frică | VIDEO

Un corespondent rus de război, pe numele său Vladen Tatarskî, a propus în direct la televiziunea Russia Today, în cadrul emisiunii „Rusia frumoasă”, ca Moscova să recunoască crimele de război săvârșite împotriva civililor ucraineni pentru a-i face pe europeni să le fie frică de ruși.

Prezentatorul Anatoli Kuzicev a afirmat în timpul emisiunii „Rusia frumoasă” că masacrele săvârșite de forțele ruse la Bucea sunt un „film” cu mult sânge pe ecran.

Discuția are loc în conjunctura în care noile crime descoperite de ucraineni la Izium după retragerea armatei ruse din regiunea Harkov au fost catalogate ca fiind „minciuni” de către Kremlin. În aceeași ordine de idei, la începutul lunii aprilie Rusia a negat comiterea crimelor de război la Bucea.

„Eu înțeleg că toate acestea sunt mizerii, porcării, deșeuri intelectuale și culturale, dar mă gândesc cu groază că ele vor impresiona și că va exista un consens total asupra Bucea. Cum naiba putem să trecem peste Bucea? Ce trebuie să facem să câștigăm”, a întrebat Kuzicev. Detalii aici


UPDATE 18.31 Războiul din Ucraina, în pragul iernii. Ce opțiuni au cele două armate

Contraofensiva surpriză în Harkov și avansul obținut în sud de către forțele armate ucrainene au pus în fața Kremlinului și a comandanților militari ruși o gamă de opțiuni rele, scrie CNN.

Odată cu apropierea iernii, alegerile de făcut sunt în primul rând cărui front de luptă să îi acorde prioritatea și în al doilea rând dacă ar fi cazul să intensifice eforturile de a atinge scopul declarat al președintelui rus în Ucraina: capturarea regiunilor Donețk și Luhansk.

Trupele rusești - care în cele șapte luni de război au arătat serioase vulnerabilități logistice - vor avea o sarcină cu atât mai dificilă în condiții de iarnă, când va fi frig și umezeală. Obiectivul principal de a lua Donbasul se prefigurează a fi o sarcină mai complicată pe vreme rea. Detalii aici


UPDATE 16.41 Polonia și țările baltice nu mai primesc turiști ruși din cauza războiului

Polonia şi cele trei ţări baltice au început să refuze, luni la miezul nopții, accesul turiștilor ruși, comunicându-le că nu ar trebui să călătorească atâta vreme cât țara lor este în război cu Ucraina.

Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de sancțiuni și alte măsuri adoptate de Uniunea Europeană sau de țările membre de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

Astfel, Uniunea Europeană a interzis toate zborurile din Rusia, fiind disponibile doar legăturile de transport feroviar și rutier.

În aceeași ordine de idei, luna aceasta cetăţenii ruşi au pierdut accesul la acordul privind vizele care le permitea să intre relativ uşor în Spaţiul Schengen. Detalii aici


UPDATE 15.29 Putin îl imită pe Stalin: Soldații ruși sunt amenințați cu moartea dacă se retrag din fața ucrainenilor

Serviciile secrete ucrainene susțin că Vladimir Putin a cerut reînființarea „detașamentelor de blocare” care au scopul de a deschide focul asupra soldaților ruși care încearcă să se retragă din lupte.

Potrivit sursei, comandanții armatei ruse au transmis militarilor din subordine că riscă să fie împușcați pe loc dacă încearcă să părăsească pozițiile de luptă fără acordul superiorilor.


UPDATE 15.01 Tancul considerat „mândria” armatei lui Putin, capturat de forțele ucrainene

Militarii ucraineni au distribuit pe rețelele sociale mai multe fotografii în care prezintă capturarea în premieră a unui tanc T-90M, cel mai modern din dotarea forțelor armate ale Rusiei, considerat „mândria” armatei lui Vladimir Putin.

În fotografiile transmise de soldați se observă că tancul este acoperit cu un camuflaj de tip Nakidka ce absoarbe undele radar.

Nu sunt furnizate informații cu privire la locul unde a fost capturat tancul, dar se crede că acesta se află în regiunea Harkov de unde trupele rusești s-au retras haotic


UPDATE 14.19 Separatiștii proruși susțin că 13 persoane au fost ucise în bombardamente de artilerie asupra orașului Donețk

Într-o declaraţie postată pe aplicaţia de mesagerie Telegram, primarul separatist al Doneţkului, Aleksei Kulemzin, a spus că 13 civili, inclusiv doi copii, au fost ucişi în lovitura asupra cartierului Kuibîşevski din Doneţk.

El a adăugat că numărul răniţilor este în curs de confirmare. Detalii aici


UPDATE 13.40 Volodimir Zelenski promite să menţină presiunea asupra Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că nu va exista niciun răgaz în luptele pentru recâştigarea teritoriului pierdut în faţa Rusiei, în timp ce Kievul a anunţat că trupele sale au avansat pe malul estic al râului Oskil, ameninţând forţele de ocupaţie ruse în Donbas (est).

„S-ar putea ca unii dintre voi să aibă impresia că, după o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie”, a afirmat preşedintele ucrainean în discursul său nocturn de duminică spre luni. „Dar nu există niciun fel de acalmie. Sunt pregătiri pentru următoarea serie. Căci Ucraina trebuie să fie liberă. Toată”, a spus Zelenski.

Conform Reuters, traversarea râului Oskil reprezintă o altă etapă importantă a contraofensivei Ucrainei în regiunea Harkov (nord-est), întrucât el curge spre sud, spre râul Siverski Doneţ, care trece direct prin Lugansk, una dintre cele două provincii ale regiunii Donbas. Detalii aici


UPDATE 13.30 Avioanele de luptă rusești au încercat să acopere retragerea trupelor din regiunea Harkov, dar au suferit pierderi

Rusia a pierdut cel puțin patru avioane de luptă în Ucraina în ultimele zece zile, se arată în analiza de luni, 19 septembrie, a Ministerului britanic al Apărării. Astfel, de la începutul războiului, aviația rusă a pierdut 55 de astfel de aparate, conform estimărilor britanice. Detalii aici


UPDATE 13.26 Rușii au atacat orașul Bahmut folosindu-se de drone iraniene

Forțele invadatoare ruse atacă pozițiile armatei ucrainene, care luptă pentru eliberarea orașului Bahmut, situat în regiunea Donețk. Imaginile publicate pe rețelele de socializare arată un oraș cuprins de flăcări. Detalii aici


UPDATE 13.23 Armata rusă a pierdut inițiativa

Generalul australian în retragere, Mick Ryan, afirmă că armata rusă și-a pierdut inițiativa la toate nivelurile în Ucraina, iar acum forțele armate ale Kievului au posibilitatea de a obliga inamicii să efectueze retrageri pe toate fronturile. Detalii aici


UPDATE 13.08 Kremlinul nu recunoaște atrocitățile comise de armata rusă în Izium

Kremlinul a calificat luni drept „minciuni” informaţiile despre descoperirea a sute de cadavre şi a unei gropi comune la Izium în estul Ucrainei, după retragerea forţelor ruse din regiune.

„Asta e o minciună. Desigur, vom susţine adevărul în această poveste”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski potrivit cărora forţele ruse au comis crime de război în regiunea Harkov din Ucraina.

„Este acelaşi scenariu ca la Bucea”, a notat el, referindu-se la un alt oraş din Ucraina, situat în apropiere de Kiev şi unde forţele ruse au fost acuzate că au comis atrocităţi, acuzaţie respinsă de Moscova.

Potrivit autorităţilor ucrainene, peste 440 de morminte şi o groapă comună au fost descoperite săptămâna trecută în apropiere de Izium, în mijlocul unei păduri de pini de la marginea acestui oraş recucerit de forţele Kievului de la cele ale Moscovei. Detalii aici


UPDATE 12.05 Avioanele de luptă rusești au încercat să acopere retragerea trupelor din regiunea Harkov, dar au suferit pierderi

Rusia a pierdut cel puțin patru avioane de luptă în Ucraina în ultimele 10 zile, se arată în analiza de luni, 19 septembrie a ministerului britanic al Apărării. Astfel, de la începutul războiului, aviația rusă a pierdut 55 de astfel de aparate, conform estimărilor britanice.

Motivul ar fi că forțele aeriene ruse au încercat să acopere forțele terestre în timpul contraofensivei ucrainene, potrivit analiștilor Ministerului Apărării al Marii Britanii. Detalii aici


UPDATE 11.38 Șeful Statului Major al Armatei SUA avertizează asupra potențialelor reacții ale Rusiei, în urma pierderilor teritoriale din Ucraina

Șeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley, a avertizat duminică în legătură cu potențialele reacții ale Rusiei la pierderea de teritorii în Ucraina, relatează Reuters.

„Războiul nu merge prea bine pentru Rusia în acest moment. Așa că este de datoria noastră, a tuturor, să ne menținem o stare de alertă ridicată”, a declarat Milley la Varșovia, în Polonia, potrivit publicației.

Remarcile lui Milley au fost făcute după ce a vizitat o bază militară din Polonia care sprijină eforturile de război ale Ucrainei. Reporterii au fost rugați să nu publice detalii specifice despre locație, potrivit Reuters.

În ultimele zile, trupele ucrainene au lansat o contraofensivă, recuperând mii de kilometri pătrați de teritoriu ocupat anterior de Rusia în urma invaziei sale din februarie. Câștigurile au fost deosebit de pronunțate în regiunea ucraineană Harkov, situată în nord-estul țării.

Contraofensiva a dat o nouă speranță Ucrainei și aliaților săi după aproape șapte luni de război, provocând în același timp frustrare în rândul rușilor în legătură cu războiul dus de președintele Vladimir Putin. Detalii aici


UPDATE 11.36 Ucraina acuză Rusia de bombardarea centralei nucleare Pivdennoukrainsk

Armata rusă a bombardat luni perimetrul centralei nucleare Pivdennoukrainsk (Iujnoukrainskoie) în regiunea Mîkolaiv, în sudul Ucrainei, dar reactoarele nu i-au fost afectate şi centrala funcţionează în mod normal, a declarat luni compania publică ucraineană Energoatom, citată de Reuters şi AFP.

„La 19 septembrie 2022, în jurul orei locale 00:20 (21:20 GMT duminică), armata rusă a bombardat zona industrială a centralei nucleare Pivdennoukrainsk”, a indicat Energoatom pe Telegram. „O explozie puternică s-a produs la numai 300 de metri de reactoare", a precizat compania.

„În prezent, cele trei reactoare ale centralei funcţionează în regim normal”, a asigurat operatorul public, potrivit căruia bombardamentele nu au provocat morţi sau răniţi, dar a afectat clădirile centralei.

Suflul exploziei a spart circa 100 de ferestre de la clădirea centralei şi a provocat o scurta deconectare a trei linii de înaltă tensiune la centrală, conform aceleiaşi surse.

Potrivit Reuters, a fost avariată şi o centrală hidroelectrică din apropiere. Detalii aici


UPDATE 08.19 Kievul anunță că armata sa controlează ambele maluri are râului Oskil, pe Frontul de Est

Comandamentul armatei ucrainene a publicat pe Telegram imagini care par a prezenta traversarea unor blindate pe un pod de pontoane, iar clipul este însoțit de mesajul „Forțele armate au forțat trecerea râului Oskil. De ieri, Ucraina controlează și malul stâng”.

Mesajul nu precizează zona exactă unde are loc trecerea blindatelor prezentată în imagini și nici ce perimetru controlează acum Kievul, rapoarte anterioare arătau că străpungerea s-a produs prin două locuri – la Kupiansk, și la SE de Izium, scrie Biziday.ro.

Foto Biziday.ro
Foto Biziday.ro

UPDATE 05.50

Brigada a 64-a separată de infanterie motorizată a Federației Ruse, recrutată în Iakutia, care a torturat și ucis ucrainieni în Bucea , și-a pierdut peste 90% din personal, transmite Statul Major Ucrainian.


UPDATE 05.22 „Patrioții Z” vandalizează obiecte cu valoare culturală în Europa

Astfel, vandalii pro-Putin au pictat „Z-ul” pe Catedrala Sfânta Cruce și Sfânta Eulalia din centrul Barcelonei.  


UPDATE 04.39 Forțele armate ucrainiene au anunțat noi pierderi provocate rușilor în sudul Ucrainei

La Blagodatni și Herson, apărătorii ucraineni au distrus două depozite cu muniții ale ocupanților, iar în Nova Kahovka au lovit o trecere de pontoane, a publicat pe Facebook Comandamentul Operațional „Sud”, informând despre situația operațională actuală din sudul Ucrainei.

Situația din direcția Buz de Sud, în zona noastră operațională, rămâne tensionată cu o dinamică puternică, dar este controlată de Forțele de Apărare. Unitățile noastre continuă să respingă atacurile inamice în zona Pravdyny și să-și consolideze pozițiile tactice în alte zone ale frontului. Nu există schimbări semnificative în starea, compoziția și poziția inamicului, dar el nu abandonează încercările de a aduce rezerve și de a se regrupa, dând între timp preferință măsurilor de influență la distanță”, se spune în mesaj.

Aeronavele noastre au efectuat 11 atacuri asupra inamicului, iar unitățile de rachete și artilerie au tras peste 200 de misiuni de foc. În același timp, se raportează că au fost provocate pagube stocurilor inamice din districtul Bashtan din regiunea Mîkolaiv, la două posturi de comandă ale trupelor și pozițiilor forțelor de apărare aeriană de ocupare din districtele Berislavski și Kahovski, asupra unui loc de concentrare de arme și echipamente în apropiere de Lviv, la o stație de război radio-electronic de lângă Herson și la o traversare pe pontoan edin Nova Kahovka.

În prezent, s-a confirmat că inamicul a pierdut 29 de lansatoare de rachete, 2 tunuri autopropulsate și un obuzier convențional Msta-S și Msta-B de 152 mm, un vehicul de comandă de luptă și un BMP-3. În Blagodatny și Herson, două depozite cu muniții ale ocupanților au fost distruse”, se spunea în mesaj.

Comandamentul militar „Sud” arată că în cursul zilei au continuat atacurile cu rachete-artilerie, mortar și tancuri și asupra pozițiilor noastre, au fost efectuate 8 lovituri aeriene și olovitură cu rachete, inclusiv asupra comunităților teritoriale civile de pe linia frontului. În special, după-amiaza, inamicul a bombardat districtul Nikopol cu sisteme de salvare cu rachete și artilerie grea.

Infrastructura comunităților, în special Pokrovska și Cervonogrihorivska, a fost semnificativ deteriorată și distrusă. Doi civili au fost uciși și trei au fost răniți.

Două incendii au izbucnit în comunitatea Pokrovsk ca urmare a bombardamentelor - iarba și un hangar pentru bărci au luat foc, o persoană a murit”, se spune în mesaj.

De asemenea, se remarcă faptul că un bărbat în vârstă a murit în comunitatea Chervonogrihorivska, aproape trei duzini de clădiri rezidențiale, peste 10 clădiri agricole, două mașini, o stație de autobuz, mai multe linii electrice și conducte de gaz și o centrală solară cu peste 320 de panouri solare au fost distruse.

Seara, inamicul a lovit comunitatea Berezneguvatskyi din regiunea Mîkolaiv, care este direct adiacentă liniei frontului, cu trei rachete Smerch. Spitalul și centrala solară au fost avariate. Amploarea distrugerii și pierderile. sunt în curs de clarificare”, relatează OK „Sud”.


UPDATE 03.41 Atrocitățile oribile comise de ruși sunt dezvăluite în timpul exhumării cadavrelor dintr-o groapă comună din Izium

Corpul unui bărbat cu scrotul tăiat și corpuri cu mâinile legate la spate au fost găsite. Oamenii au fost torturați până la moarte. 

Gropile comune de la Izium dezvăluie oameni torturați până la moarte. Foto: Nexta TV via Twitter
Gropile comune de la Izium dezvăluie oameni torturați până la moarte. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 02.37 Rușii au lansat un atac cu rachete asupra Zaporojie, se știe despre 8 „sosiri”

În noaptea de 19 septembrie, ocupanții ruși au lansat un atac cu rachete asupra Zaporojie . Au fost înregistrate opt „sosiri”, a anunțat Oleksandr Staruh, șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie, a anunțat pe canalul său de Telegram .

Inamicul a lansat un alt atac cu rachete asupra centrului regional. Până acum, știm de opt atacuri. Anterior, țintele erau instalațiile de infrastructură”, a spus el.

Totodată, șeful OVA a remarcat că informațiile despre victime sunt în curs de clarificare.

Anatoliy Kurtev, primarul interimar al Zaporojie, a raportat pe canalul său Telegram că, potrivit informațiilor preliminare, ocupanții au lovit două instalații de infrastructură.

În rețelele de socializare s-a semnalat că lumina s-a oprit în unele zone. Ulterior s-a știut că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită, dar încă nu peste tot.

Anterior, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că invadatorii ruși încearcă să consolideze prima linie de apărare în regiunile Donețk și Zaporojie.

După cum a raportat UNIAN, trimisul Papei Konrad Krajewski a fost atacat în timpul unei călătorii în regiunea Zaporojie.


UPDATE 01.29 Rușii pregătesc provocări în Herson

Invadatorii ruși pregătesc provocări pe teritoriul Hersonului ocupat temporar, a scris Serhii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al Administrației Militare Regionale Odesa, pe canalul său de Telegram. Potrivit reprezentanților Mișcării de Rezistență UDA de Sud, rușii intenționează să dea vina pe Forțele Armate ale Ucrainei pentru aceste provocări.

Bratciuk a cerut locuitorilor orașului ocupat să fie atenți.

„Ocupanții sunt cinici, ticăloși, gata să facă sacrificii în rândul populației civile pentru o poză sângeroasă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa.

Reamintim că pe 17 septembrie, forțele de invadare ruse au anunțat că desfășoară o operațiune antiteroristă pentru depistarea „grupurilor de sabotaj și informații ucrainene”. Ele au deschis focul chiar pe străzile din Herson.

Șeful centrului de presă al Comandamentului Operațional „Sud” Natalia Humeniuk a spus că a fost o provocare. Potrivit acesteia, ocupanții încearcă să-i convingă pe locuitorii teritoriilor ocupate temporar că armata ucraineană vrea să-i „captureze”.

Mihailo Podoliak, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, consideră că o posibilă cauză a împușcăturilor din Herson au fost conflictele dintre invadatori.


UPDATE 00.47 Brigada a 25-a separată aeriană Siceslav arată trofeele lăsate în urmă de „denazificatorii” fugari.


ȘTIREA INIȚIALĂ Un general american a avertizat despre reacția imprevizibilă a Rusiei la eșecurile sale din Ucraina

Posibila reacție a Rusiei la eșecurile sale recente pe câmpul de luptă din Ucraina rămâne neclară, așa că nu trebuie să pierdem vigilența, a declarat de președintele șefilor de stat major comun, generalul american Mark Milley, scrie Reuters. El vede riscurile escaladării din partea Kremlinului pe fondul contraofensivei de succes a Ucrainei.

„Războiul nu merge prea bine pentru Rusia în acest moment. Prin urmare, suntem cu toții obligați să menținem un nivel ridicat de pregătire, de vigilență”, a spus Milley.

Generalul american nu crede că trupele americane din Europa sunt amenințate din ce în ce mai mult, dar adaugă că trebuie să fie pregătite.

„Când ești în război, pur și simplu nu poți fi sigur despre ce se va întâmpla în continuare”, a spus Milley.

Generalul american nu a speculat cu privire la următorii pași ai lui Putin, dar a avertizat că războiul se află într-o nouă fază, în care trupele ucrainene au preluat inițiativa strategică.

„Din acest motiv, trebuie să urmărim cu mare atenție reacția Rusiei la acest lucru”, a subliniat Mark Milley.

Pe 12 septembrie, ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar a raportat că Ucraina a eliberat deja aproape 6.000 de km pătrați din teritoriul său. Aceasta include orașele Izium, Kupiansk și Vovceansk. Pe 14 septembrie, Maliar a raportat că din 6 septembrie, Forțele de Apărare ucrainene au eliberat deja aproximativ 8.500 de kilometri pătrați de teritoriu și aproximativ 388 de așezări.

Pe 16 septembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că aproape întreaga regiune Harkov a fost deja eliberată.

Acțiunile ofensive ale apărătorilor ucraineni au schimbat fața războiului, dar tot nu va fi posibil să se încheie anul acesta, potrivit experților de la Institutul American pentru Studiul Războiului. Ei au mai spus că Rusia și-a dublat mobilizarea sub acoperire pe fondul succeselor Forțelor Armate.

Separat, analiștii au povestit cum armata ucraineană a crescut presiunea asupra unităților ruse din est. Dacă situația se dezvoltă într-un mod similar, va fi dificil pentru inamic să se apere.

Ocupanții ruși continuă să avanseze și în Donbas în loc să trimită întăriri în zonele atacate de Forțele Armate. Potrivit experților, astfel de acțiuni sunt „detașate de realitate”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite