Rusia a lansat atacuri masive asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Harkovul a fost lăsat în beznă și mai multe regiuni au suferit pene de curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a lansat luni atacuri cu drone kamikaze asupra infrastructurii energetice ucrainene, vizând reţeaua de electricitate din regiunile sudice Odesa şi Nikolaev (Mikolaiv), a transmis armata ucraineană, potrivit dpa.

Orașul Harkov a fost lăsat în întuneric în urma atacurilor rusești FOTO EPA-EFE
Orașul Harkov a fost lăsat în întuneric în urma atacurilor rusești FOTO EPA-EFE

Pene de curent s-au produs în unele părţi ale oraşului-port Odesa şi în zonele adiacente, dar nu au existat răniți, potrivit autorităţilor locale.

În regiunea Nikolaev a luat foc un transformator, a comunicat furnizorul ucrainean de energie Ukrenergo.

Resturi de la o dronă distrusă de antiaeriana ucraineană au căzut peste o clădire rezidenţială cu două etaje în regiune, care a luat foc, rănind 11 persoane, între care două grav, a comunicat armata ucraineană.

Orașul Harkov va opri începând din 26 martie încălzirea centrală a orașului pentru a nu supraîncărca rețeaua de energie electrică, care a fost grav avariată după atacuri rusești recente, a anunțat primarul Harkovului, Ihor Terejov, pe 25 martie, potrivit Kyiv Independent.

Atacul masiv al Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, în 22 martie, a lăsat aproape 1,5 milioane de ucraineni fără energie electrică, dintre care 700.000 numai la Harkov.

În urma atacurilor cu rachete și drone au fost distruse o termocentrală și toate substațiile electrice ale orașului din nord-estul Ucrainei, care a fost silit să programeze întreruperi ale curentului electric.

Muncitorii municipali și tehnicienii din domeniul energiei lucrează încă la repararea pagubelor și, „deși au reușit parțial, deficitul de energie electrică încă se resimte", a declarat Terehov.

În dimineața de 25 martie, 401 localități din Ucraina au rămas fără curent electric, fiind afectate și regiunile Donețk, Nikolaev, Sumî și Herson, potrivit operatorului de stat al rețelei Ukrenergo.

Atacul cu drone din cursul nopții asupra regiunii Odesa, a lăsat fără curentului electric pentru 195.000 de persoane, a precizat Ukrenergo.

Repararea infrastructurilor energetice va fi dificilă şi costisitoare

Ministrul ucrainean al energiei, Gherman Gherascenko, a spus luni că pagubele provocate infrastructurii energetice a Ucrainei se ridică la „miliarde”, după „cel mai mare atac” rusesc vizând aceste rețele de la începutul invaziei ruse, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Vineri, instalații de generare şi distribuţie a energiei electrice au fost vizate în cel puţin şapte regiuni ucrainene, provocând pene de curent extinse și lăsând orașul Harkov în beznă.

Reparaţia reţelei de alimentare cu energie electrică din acest oraș ar putea dura aproximativ o săptămână, a declarat şeful companiei Ukrenergo, Volodimir Kudriţki, la televiziunea naţională.

„Cifrele reale nu vor fi cunoscute decât după evaluarea (finală) a pagubelor, dar cred că se situează la miliarde, asta este sigur", a spus ministrul ucrainean presei, fără a preciza moneda acestor pierderi.

Bombardamentele de vineri au reprezentat „cel mai mare atac de la începutul invaziei" ruse în Ucraina, fiind lovită inclusiv infrastructură care fusese reparată de curând.

O unitate a uneia dintre cele mai mari hidrocentrale ucrainene, în regiunea Zaporojie, a fost distrusă complt, în timp ce un număr de alte centrale electrice au fost avariate. Din acest motiv Ucraina a fost nevoită să sisteze exportul de electricitate şi să recurgă la importuri de urgenţă.

Reluarea atacurilor masive asupra infrastructurii energetice, după o schimbare de strategie ce a mutat accentul pe obiectivele militare, sunt represalii în urma recentelor incursiuni ale unor combatanţi ruşi pro-ucraineni pe teritoriul rus la frontiera ucraineană în provinciile Kursk şi Belgorod, şi a bombardamentelor ucrainene în aceste provincii, potrivit Moscovei.

Între timp, Ucraina atacă rafinăriile rusești ca parte a  războiului său asimetric împotriva Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite