Reuniune virtuală de urgenţă a miniştrilor Apărării din NATO pe tema crizei ucrainene şi securităţii în Europa, în urma revendicărilor Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NATO

Miniştrii de Externe din statele membre NATO se reunesc vineri, de urgenţă, prin vdeoconferinţă, pentru a dscuta despre tensiunile în centrul cărora se află Ucraina şi despre securitate în Europa, după ce Rusia a prezentat o serie de revendicări, anunţă marţi Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP.

Occidentul acuză Rusia de pregătirea unei invazii a Ucrainei, după ce zeci de mii de militari ruşi, dar şi mult material şi echpament rus, au fost desfăşuraţi la frontiera ruso-ucraineană.

Oficiali de rang înalt din Statele Unite şi NATO urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu omologi din Rusia, în cadrul unor negocieri care să conducă la o dezescaladare a tensiunilor.

În fruntea revendicărilor ruse, formulate în două proiecte de tratat transmise Statelor Unite şi NATO, se află interzicerea oricărei extinderi viitoare a Alianţei Nord-Atlantice şi a oricărei cooperări în ceea ce Rusia consideră sfera sa de influenţă.

Însă americanii au subliniat deja că cea mai mare parte a revendicărilor ruseşti sunt inacceptabile şi au avertizat că Statele Unite şi aliaţii lor vor acţiona ”energic” în cazul unui atac rus împotriva Ucrainei.

Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden înceracă să le ofere asigurări aliaţilor săi europeni că va acţiona împreună cu ei în negocierile cu Rusia.

Ultima reuniune a Consiliului NATO-Rusia a avut loc în 2019, iar relaţiile între cei doi inamici din Războiul Rece au fost ”îngheţate” într-un context de profundă neîncredere reciprocă.

Rusia dezminte că ar ameninţa Ucraina, din care a anexat o parte, Crimeea, în 2014, şi susţine că se apără de ostilitatea Occidentului, care susţine Kievul, în conflictul cu separatiştiiproruşi din Donbas (est).

Moscova este acuzată de susţinerea separatiştilor proruşi în războiul care sfâşie estul Ucrainei de peste şapte ani şi care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Consiliul NATO-Rusia, convocat pentru 12 ianuarie de către secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat Consiliul NATO-Rusia pentru data de 12 ianuarie, a anunţat marţi o oficialitate a Alianţei Nord-Atlantice, citată de Reuters.

''Orice dialog cu Rusia ar trebui să se desfăşoare pe bază de reciprocitate, să abordeze îngrijorările NATO legate de acţiunile Rusiei ... şi să aibă loc în consultare cu partenerii europeni ai NATO'', a afirmat reprezentantul Alianţei, făcând referire la criza din Ucraina.

În ultimele luni, Jens Stoltenberg i-a propus în repetate rânduri Moscovei să reia dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia, organism de cooperare creat în 2002, dialog în prezent suspendat din cauza conflictului din Ucraina.

Alianţa Nord-Atlantică a denunţat constant, în ultimii ani, anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, şi a cerut respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri