Reputat general român: „Tancurile T72 ale rușilor sunt ca Dacia 1300“

0
Publicat:

Armata ucraineană ar putea ajunge pe malul Niprului, iar din primăvară să atace Crimeea, prognozează generalul (r) Cristian Barbu, într-un interviu pentru „Adevărul“. În schimb, riscul unui conflict înghețat e tot mai redus. 

Generalul Barbu compară vechile tancuri rusești T72 cu Dacia 1300. FOTO Wikipedia
Generalul Barbu compară vechile tancuri rusești T72 cu Dacia 1300. FOTO Wikipedia

Situația de pe frontul ucrainean se complică de la o zi la alta, iar ucrainenii au din nou dificultăți, deși ultima lor contraofensivă a fost un adevărat succes. Pe termen mediu și lung, ucrainenii au argumente serioase să câștige războiul și să alunge măcar parțial trupele ruse.

Într-o scurtă analiză pentru „Adevărul”, generalul Cristian Barbu, consilier al ministrului Apărării Naţionale şi fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare, explică la ce am putea să ne așteptăm în perioada următoare.

Crimeea, o țintă doar din primăvară

E posibil ca în partea Hersonului, în partea aceasta de sud-vest a teritoriilor ocupate de ruși, să asistăm chiar la o poziționare în timp scurt a forțelor ucrainene chiar pe malul Niprului și să elibereze chiar capitala regiunii Herson. Lucrul acesta ne va da speranța ca probabil către primăvară să poată să atace chiar Crimeea, dacă nu cumva lucrurile se vor complica până atunci. Ucrainenii probabil că se orientează către atacul pe partea de sud, unde vremea probabil că va fi bună timp îndelungat și le va permite chiar un acces, de ce nu, în Crimeea”, spune el.

Generalul consideră că ucrainenii au de partea lor avantajul armamentului occidental, dar și pe cel numeric. În plus, chiar dacă ambele tabere par să înceapă să epuizeze armamentul, cei care au cu adevărat probleme în acest sens sunt rușii.

Calitatea armamentului e avantajul ucrainenilor, ei au și avantaj numeric. Chiar dacă rușii încearcă să modernizeze vreo 200 de tancuri T72, e un fel de frecție la piciorul de lemn. Pentru că tancul T72, indiferent de cât de mult l-ai moderniza, tot are vulnerabilități. E ca și când noi la o Dacie 1300 i-am mai pune niște faruri, i-am pune navigație pe ea, dar până la urmă ea tot Dacie 1300 rămâne”, e comparația făcută de generalul Barbu.

Generalul Cristian Barbu crede că armata ucraineană va câștiga în final. FOTO Arhivă personală
Generalul Cristian Barbu crede că armata ucraineană va câștiga în final. FOTO Arhivă personală

Însă chiar și așa, războiul nu este încă dinainte câștigat de ucraineni, iar rușii pot încă să revină în forță, așa cum au făcut-o în ultima săptămână, când au bombardat masiv marile orașe ucrainene. În plus, o contraofensivă rusă de amploare ar pune în dificultate trupele ucrainene și deja există semne în acest sens.

Sigur că și rușii își fac planuri pentru o contraofensivă și au început o contraofensivă puternică de vreo zi jumate, două în partea Donețk-ului, unde chiar de curând am văzut că aceste grupări conduse de paramilitarii Wagner au reușit să spargă frontul și să încerce o încercuire a unor trupe ucrainene. Deci lucrurile nu sunt chiar simple”, avertizează generalul.

Generalul Cristian Barbu a vorbit și despre schimbarea tacticilor armatei ruse, care după mai multe luni a trecut la bombardamente masive.

Atunci când ofensiva terestră, când hoardele astea terestre ruse aveau cumva câștig de cauză și înaintau ajungând cumva la aproape 20% din teritoriul Ucrainei, problema loviturilor cu intensitate mare în adâncime, cu rachete sau cu bombe, s-a pus mai puțin. Rușii au folosit mai puțin aviația pentru a bombarda, dar totuși au apelat și la rachete de tip aer-sol. Acum au schimbat iar tactica, apelează la aceste mijloace de atac la distanță care au ca ținte, printre altele, infrastructuri energetice, infrastructuri critice, militare sau civile”, a precizat el.

Deși în acest moment ucrainenii nu au suficiente mijloace de apărare aeriană, lucrurile se vor schimba: „E nevoie să ai și această apărare antiaeriană mai modernă față de ceea ce aveau ei moștenit de la ruși, față de puținele sisteme moderne pe care le-au primit până acum, necesarul este cu totul de altă natură. Ei trebuie să ajungă pe la 50-60 de astfel de sisteme moderne cu care să poată să asigure câteva regiuni și vor primi aceste sisteme din Occident.”

Fără conflict înghețat

În opinia sa, următoarea lună ar putea fi decisivă, pentru că ambele armate caută acum să-și consolideze pozițiile și să provoace cât mai mari pierderi adversarului, avansând în același timp. „Toată lumea caută că cam într-o lună de acum încolo, cam până la sfârșitul lui noiembrie, să capete o poziție cât mai sigură pentru perioada de peste an”, subliniază generalul Barbu.

Chiar dacă mulți experți vorbesc despre faptul că rușii ar intenționa să înghețe conflictul, generalul e de o altă părere. Așa s-ar putea ajunge la un moment dat chiar la un compromis între cele două părți.

Oamenii din Donețk trăiesc cu o oarecare teamă, mai mare sau mai mică, în funcție de momentul anului și de momentul politico-militar care se desfășoară într-o perioada a anului. Dar există această temere. Pe când Putin, sau cine va veni după Putin, nu va dori să aibă această poziție de incertitudine pe zona aceea. Mai repede vor găsi o cale, dacă se acceptă și de către oamenii aceia, a unor teritorii să zicem autonome, cu altă gestiune, decât un teritoriu cu un conflict înghețat”, mai spune generalul Cristian Barbu.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite