Replica politică pentru liderii zonei euro: Fără Parlamentul European nu modificaţi niciun tratat al UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputaţii au discutat astăzi, în plen la Strasbourg, concluziile euro summitului care se încheiase cu câteva ore în urmă. După ce au stat până la ora 4.00 dimineaţa (5.00, ora României) ca să anunţe concluziile Euro summitului, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy şi cel al Comisiei Europene, Jose Barroso, au plecat la Strasbourg, unde în plenul Parlamentului European era programată dezbaterea legată de solu

Liderul popularilor europeni (PPE), francezul Joseph Daul, a spus că s-a culcat noaptea cu frica de a nu se trezi într-o criză şi mai mare din cauza speculaţiilor că liderii eurozonei ar putea să nu ajungă la un acord pe soluţiile crizei din zona euro. "M-am uitat azi noapte, până târziu la ştiri ca să văd dacă de dimineaţă ne vom trezi într-o criză mai adâncă sau dacă vom ieşi din ea. Vă mulţumesc că aţi reuşit să produceţi începutul ieşirii din criză", a spus Daul.

Citeşte cele mai importante trei decizii luate miercuri noapte de liderii statelor din zona euro

Liderul popularilor a mai spus că fără guvernanţă economică moneda euro nu va supravieţui. „Proiectul european nu înseamnă să impui ceva nimănui, dar trebuie ca regulile trebuie să fie aplicate. Nu vrem ca pe viitor să depindem de investiţiile chineze sau braziliene ci de ale noastre", a spus şeful PPE care a mai adăugat că acum, în UE nu ar mai trebui să treacă zece ani ca să fie modificat tratatul.

Preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy a anunţat, în concluziile summitului de miercuri, că liderii UE au convenit posibilitatea schimbării tratatelor pentru a impune disciplina fiscală şi a ajunge, în cele din urmă, la uniune monetară şi fiscală în UE. Vezi aici concluziile Euro summitului de la Bruxelles

Martin Schulz: Fără PE nu modificaţi niciun tratat

"Orice vreţi să faceţi din punct de vedere executiv în Europa veţi avea nevoie de Parlamentul European (PE). Trebuie să ne luaţi în serios. Fără acest Parlament nu va exista o modificare a tratatului", a avertizat imediat Martin Schulz, liderul social democraţilor europeni din PE reproşând consiliului că, în concluziile euro summitului PE nu este nici măcar menţionat.

Martin Schulz: "Care sunt realităţile deciziilor de azi noapte. Aţi luat trei hotărâri care nu sunt finale şi care mai trebuie să fie şi aplicate. Acest summit a fost un progres, dar nu a adus soluţiile. Deciziile pentru bănci trebuie implementate până în iunie 2012, dar dar trebuie ca băncile să mai fie de acord, deci nu avem încă o soluţie", a mai spus Schulz.

Citeşte ANALIZA Adevărul Europa: Cum ar putea schimba criza regulile fundamentale ale UE. Cine vrea şi cine nu să fie schimbat Tratatul

Guy Verhofstadf: Pieţele stau la pândă

Liderul liberalilor din PE, Guy Verhofstadt, a avertizat că dacă bursele dau semnale pozitive de câteva zile, nu înseamnă că problemele s-au rezolvat."Trilionul din fondul de salvare nu înseamnă că pieţele vor fi convinse. În continuare ele nu sunt încrezătoare dacă ne-a fost aşa de greu să ajungem la un acord că vom putea reduce datoriile greciei cu 50%. Pieţele stau la pânsă, vor să vadă dacă până la sfârşitul anului vom avea o uniunie monetară şi fiscală în zona euro", a spus Verhofstadt.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite