Regina Marii Britanii, „servită“ cu carne de cal?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sodexo furnizează alimente şi pentru hipodromul Royal Ascot, a cărui invitată permanentă este însăşi Regina Marii Britanii  FOTO Mail Online
Sodexo furnizează alimente şi pentru hipodromul Royal Ascot, a cărui invitată permanentă este însăşi Regina Marii Britanii  FOTO Mail Online

În plin scandal privind frauda alimentară, în produsele Sodexo etichetate drept carne de vită a fost descoperită carne de cal. Compania furnizează alimente pentru sute de şcoli, cămine, baze militare, penitenciare, cantine şi baze sportive, potrivit „MailOnline“.

Sodexo furnizează alimente şi pentru hipodromul Royal Ascot, a cărui invitată permanentă este însăşi Regina Marii Britanii, alături de nenumăraţi membri ai familiei regale. De asemenea, firma asigură cateringul pentru militarii de la Palatul Buckingham, de la Castelul Windsor şi de la Turnul Londrei.

Carnea tocată de vită utilizată pentru musacaua de cartofi, preparatele italieneşti, hamburgherii congelaţi, precum şi pentru alte produse a fost retrasă de pe piaţă.

Cei de la Sodexo au refuzat să dea explicaţii şi s-au limitat la a declara că descoperirea este „absolut inacceptabilă“.

„Sodexo a avut un program pro-activ pentru a se asigura că nu există carne de cal în lanţul său de aprovizionare şi, adiţional, a implementat un program intern de analiză. În ciuda asigurărilor repetate primite de la furnizorii noştri, în urma analizei a fost identificat un produs congelat din carne de vită care a ieşit pozitiv la testul ADN pentru carnea de cal. Cel mai bine a fost să retragem de pe piaţă toate produsele congelate din carne e vită“, a declarat pentru „Mail Online“ un purtător de cuvânt al companiei.

Pe viitor, compania a asigurat că va comercializa doar produse din carne de vită care au fost supuse testelor ADN.

Cronologia scandalului privind alimentele din carne de cal

15 ianuarie, 2013: au apărut ştiri cu privire la faptul că a fost descoperită carne de cal în burgerii ce se vindea în supermarketurile britanice şi irlandeze.

Autorităţile pentru siguranţa alimentară din Republica Irlandeză devăluie că produsele contaminate provin de la „Liffey Meats şi Silvercrest Foods“ şi de la „Dalepak Hambleton“.

Produsele erau comercializate în Marea Britanie la magazinele „Tesco“ şi „Iceland“. Ambele companii au renunţat la aceste produse.

16 ianuarie: Alte trei supermarketuri „Asda“, „Co-op“ şi „Sainsbury“ au renunţat la comercializarea burgerilor din carne de vită, doar pentru a lua „măsuri de precauţie“.

Guvernul şi Agenţia britanică de Standarde Alimentare a anunţat întocmirea unei vaste anchete asupra produselor din carne de vită.

17 ianuarie: S-a descoperit că oamenii de ştiinţă din Irlanda au găsit primul ADN de cal în noiembrie, dar au vorbit despre această descoperire abia pe 11 ianuarie deoarece au vrut să efectueze teste suplimenare.

Cei de la „Burger King“ şi-au asigurat clienţii că produsele lor nu au fost afectate.

18 ianuarie: Mai mult de 10 milioane de burgeri au fost scoşi de la vânzare.

Compania irlandeză ABP a anunţat o închidere temporară a fabricii din Silvercrest după ce testele au arătat că existau cazuri de contaminare.

21 ianuarie: Cei de la fabrica din Silvercrest au confirmat că a fost folosit un praf de proteine important din Olanda în producerea burgerilor, care se pare că ar fi determinat contaminarea.

23 ianuarie: „Burger King“ a anunţat că îşi schimbă furnizorii de burgeri şi avertizează clienţii că aprovizionarea anumitor produse va fi mai mică.

24 ianuarie: „Burger King“ a recunoscut că a scos de pe piaţă sute de burgeri produşi de ABP/Silvercrest.

25 ianuarie: Tesco îşi cere scuze după ce unul din magazine a continuat să comercializeze un tip de burgeri ce trebuia scos de pe piaţă.

27 ianuarie: S-a descoperit că tipul cărnii de cal comercializată în supermarketurile britanice provenea din Polonia.

30 ianuarie: Carnea contaminată importantă din Polonia a fost comercializată de mai bine de un an.

31 ianuarie: Se pare că şi supermarketurile „Asda“ şi „Co-op“ au comercializat carne contaminată.

1 februarie: „Burger King“ a recunoscut că a vândut produse ce conţineau carne contaminată.

4 februarie: Autorităţile pentru siguranţă alimentară au început să testeze o mare varietate a produselor din carne de vită

6 februarie: „Asda“ a scos de pe piaţă patru tipuri de burgeri

7 februarie: S-a constat că şi pachetele congelate de lasagna ce erau comercializate în supermarketurie din Mare Britanie, dar şi din restul Europei conţineau carne de cal.

12 februarie: „Tesco“ a dezvăluit că şi spaghetele bolognese conţineau carne de cal.

15 februarie: Lanţul de pub-uri „Whitebread“ a declarat că are produse ce conţin carne de cal.

17 februarie: Mark Price, ospătar şef a declarat că pentru cei ce au cumpărat mâncare la preţuri mici există un risc mai mare de a fi consumat carne contaminată.

18 februarie: Directorul executiv al supermarketurilor „Iceland“, Mark Price admite că cei care cumpără produse alimentare ieftine sunt cei mai expuşi riscului de a consuma carne contaminată.

19 februarie: Cea mai mare companie alimentară din lume, „Nestle“ a anunţat că va scoate de pe piaţa din Italia şi Spania produsele din carne de vită după ce testele au demonstrat că au fost contaminate.

20 februarie: Studiile au arătat că o cincime din britanici cumpără mai puţină carne din cauza scandalului.

21 februarie: Carnea de cal a fost etichetată drept carne de vită şi a fost furnizată în şcoli şi fast-food-uri din întreaga ţară.

22 februarie: „Bird Eyes“ a scos de pe piaţă din Marea Britanie şi Irlanda trei tipuri de carne de vită, după ce s-a descoperit că unul din produsele lor comercializate în Belgia conţinea carne de cal.


 


 


 


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite