Carnea de cal a ajuns şi în şapte restaurante şi fast-fooduri din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În mai multe restaurante şi fast-food-uri a găsită carne de cal FOTO Adevărul
În mai multe restaurante şi fast-food-uri a găsită carne de cal FOTO Adevărul

O parte din carnea de cal etichetată drept vită, care a fost descoperită miercuri într-un depozit din judeţul Ilfov a ajuns în şapte restaurante şi fast-fooduri din Capitală. Carnea ar fi provenit de la o firmă din Blaj, Alba.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu, a declarat că, potrivit listei de distribuţie de la depozitul din judeţul Ilfov, cantităţi din lotul respectiv au ajuns în unităţi din industria alimentară.

Unităţile respective au fost verificate de inspectorii ANSVSA care au constat că acestea au achiziţionat cantităţi mici de carne de la depozitul din Ilfov, respectiv trei-patru kilograme pe fiecare unitate, şi au fost deja gătite şi scoase la vânzare, a adăugat Ţurcanu.

Miercuri, într-un depozit din Ilfov a fost găsită carne congelată etichetată drept „vrăbioară de vită”, însă în urma verificărilor a rezultat că era carne de cal. Ţurcanu a mai spus că se fac verificări pentru a stabili dacă din punct de vedere microbiologic această carne are probleme.

Între timp au fost sesizate Poliţia Ilfov şi Poliţia Alba pentru a se stabili de unde provenea carnea, autorităţile bănuind că aceasta a fost adusă ilegal în unitatea de depozitare.

Carnea găsită în Ilfov a fost sechestrată, firma urmând să fie sancţionată, iar activitatea să îi fie suspendată până la soluţionarea problemelor.

Mihai Ţurcanu a precizat că în România sunt 35 de unităţi autorizate pentru tăierea cailor. Totodată, al a mai precizat că ar putea fi probleme la produsele din carne de cal doar dacă tăierea se face în alte unităţi decât cele autorizate.

Pe de altă parte, Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba, a declarat că societatea comercială de unde provin pachetele de carne se află în Blaj şi se numeşte Ady Salve, iar firma are ca obiect de activitate fabricarea produselor din carne şi un număr de opt angajaţi. Societatea a avut în 2011 o cifră de afaceri puţin peste 2 milioane de lei şi un profit de aproape 100.000 de lei.

Carnea etichetată drept „vrăbioară de vită” a fost găsită într-un depozit din judeţul Ilfov, de către inspectorii ANSVSA care au stabilit că aceasta provine de la un depozit frigorific din Alba. Aceştia au dispus retragerea produselor care au fost distribuite către comercianţi.

„Vrăbioara” ar fi provenit de la firma din Blaj

În urma dispoziţiilor de verificare a unităţilor care comercializează, procesează, depozitează şi comercializează carne, pe 13 februarie a fost recoltată o probă de „vrăbioară de vită” şi de la o societate comercială din judeţul Ilfov.

Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară a emis, marţi, buletinul de analiză din care s-a confirmat că proba a fost pozitivă pentru carne de cal şi negativă pentru carne de bovine şi câine. Conform procedurilor, ANSVSA a iniţiat alerta în sistemul rapid de alertă.

De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ilfov au verificat marţi societatea comercială de la care a fost recoltată proba şi au identificat loturile din care provine carnea, stabilindu-se că aceasta a fost trimisă de la un depozit frigorific din judeţul Alba.

Toată cantitatea de produse din lotul suspectat a fost sechestrată şi au fost dispuse măsuri de retragere a cărnii de pe piaţă conform listei de distribuţie.

În timpul investigaţiilor, administratorul depozitului a recunoscut că produsele erau etichetate cu etichete false, fiind folosite numele sau datele unor unităţi autorizate.

Inspectorii ANSVSA au solicitat modele de etichete de la cele două posibile unităţi de origine. Acestea au fost comparate cu etichetele aplicate pe produsele analizate, fiind găsite diferenţe semnificative.

Suspectând o posibilă fraudă, conducerea ANSVSA a anunţat şi Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar preşedintele ANSVSA a contact Prefectura judeţului Alba, solicitând sprijinul pentru desfăşurarea anchetei.

„În legătură cu speculaţiile privind implicarea unui abator administrat de tatăl preşedintelui ANSVSA, precizăm că acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor. Având în vedere că rezultatele de laborator au indicat că produsul analizat este carne de cal, speculaţiile apărute în mass-media nu se justifică”, se mai arată în comunicatul emis de ANSVSA.

Presa a relatat că abatorul de la care provine carnea ar fi Florea Carn din Dracşani, judeţul Botoşani, care aparţine lui Florea Ţurcanu, tatăl preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, şi al preşedintelui ANSVSA, Mihai Ţurcanu.

ANSVSA a precizat că lotul de carne găsit în depozitul din Ilfov era destinat consumului pe piaţa naţională, şi nu comerţului intracomunitar, astfel că „nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov şi situaţia din alte ţări membre ale Uniunii Europene”.

Ministrul Agriculturi: „Toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli!”

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri, în legătură cu carnea de cal găsită în depozitul din judeţul Ilfov, că este imposibil să nu fie depistate nereguli. El a mai adăugat că angajamentul faţă de consumator este „toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli”.

„Controalele noastre îşi arată eficienţa. Este imposibil să nu depistăm neregulile acolo unde acestea există. Din păcate, mai sunt şi persoane iresponsabile care nu înţeleg că acolo unde depistăm fraude, închidem unitatea. Angajamentul nostru faţă de consumatorul din ţară şi din afara ei e foarte clar: toleranţă zero pentru fraudă sau nereguli!”, a spus ministrul Agriculturii.

România a fost atrasă într-un scandal monstru săptămâna trecută, după ce britanicii au descoperit lasagna preparată cu carne de cal, etichetată drept carne de vită. Imediat, firma franceză Spanghero, cea care a livrat carnea tocată pentru produsul finit lasagna, a anunţat că a fost înşelată de către abatoarele din România, de la care ar fi achiziţionat carne de vită. 

Scandalul părea că ne va scădea credibilitatea pe piaţa europeană, dar reacţia promptă a autorităţilor, investigaţiile jurnalistice şi ancheta oficialilor de la Bruxelles au arătat contrariul: România nu are nicio vină în acest caz şi a fost învinovăţită pe nedrept. Vinovatul a fost identificat, fiind chiar firma Spanghero. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite