„Regina gunoaielor“, o fostă stripteuză, și angajații ei, arestați pentru „cea mai mare crimă de mediu“ din Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania NMT Think Pink a Bellei Nilsson este acuzată că a aruncat ilegal zeci de mii de tone de deșeuri. Unsprezece persoane au fost acuzate de o instanță suedeză în ceea ce este prezentat ca fiind potențial cea mai mare crimă de mediu din țară din ultima jumătate de secol.

Bella Nilsson FOTO svt.se
Bella Nilsson FOTO svt.se

NMT Think Pink - o companie de gestionare a deșeurilor anterior celebră, cunoscută pentru sacii de gunoi roz de marcă - este acuzată că a îngropat și a aruncat ilegal zeci de mii de tone de deșeuri în 21 de locuri din 15 municipalități din Suedia, în ceea ce procurorii au descris ca fiind o "infracțiune foarte gravă".

În timpul anchetei au fost descoperite niveluri nocive de arsenic, dioxine, plumb, zinc, cupru și produse petroliere. În urmă cu trei ani, unele zone din Stockholm au fost învăluite de fumul provocat de un incendiu într-o groapă de gunoi abandonată, administrată de această companie.

În centrul cazului se află antreprenoarea de succes Bella Nilsson - care s-a încoronat "regina gunoiului" și care și-a schimbat numele în Fariba Vancor - și fostul ei soț, Thomas Nilsson. Înainte de a deschide compania de deșeuri, Bella Nilsson a fost manager de club de noapte și stripteuză, potrivit postului TV4.

Aceștia sunt acuzați că au manipulat mult mai multe gunoaie decât era permis și că au gestionat ilegal, ceea ce ar fi provocat mai multe incendii și ar fi expus locuitorii din apropiere la deșeuri toxice. Toți acuzații neagă orice faptă ilegală.

În cadrul unei audieri desfășurate joi, 28 decembrie, la tribunalul districtual Värmland din Karlstad, cinci persoane - inclusiv Vancor și Nilsson - au fost acuzate de infracțiuni grave împotriva mediului, una de complicitate la infracțiuni grave împotriva mediului și cinci de infracțiuni împotriva mediului.

Documentele instanţei arată că cei cinci acuzaţi de infracţiuni grave asupra mediului au fost acuzaţi de gestionarea deşeurilor "într-un mod care a provocat sau ar putea provoca poluare care a fost sau ar fi putut fi dăunătoare sănătăţii umane, animalelor sau plantelor".

Aceştia sunt acuzaţi că au depozitat deşeuri "la diverse proprietăţi din Suedia nesortate, zdrobite, măcinate şi/sau fără măsuri de protecţie adecvate", că le-au transportat între proprietăţi şi au îngropat deşeurile sau le-au folosit ca material de umplutură, le-au înfăşurat în baloturi şi au renunţat la controlul asupra deşeurilor.

Procurorul general Anders Gustafsson a declarat că ancheta preliminară, care are 45.000 de pagini, "este cea mai mare infracțiune de mediu din Suedia în ceea ce privește amploarea și organizarea".

Se așteaptă ca procesul să dureze câteva săptămâni și să implice aproximativ 150 de martori.

De asemenea, este în curs de desfășurare o anchetă privind infracțiunile ecologice. Procurorul principal Linda Schön a declarat că numai într-un singur loc au fost depozitate 48.000 de tone de deșeuri.

"Ceea ce este înfricoșător în legătură cu toxinele din mediul înconjurător este că de multe ori nu vedem imediat efectele, dar generația următoare este cea care trebuie să plătească prețul", a spus ea.

Potrivit unei estimări a ziarului Göteborgs-Posten, cel puțin 200.000 de tone de deșeuri ar fi fost aruncate de către companie, deși cantitatea reală ar putea fi mult mai mare.

Think Pink este acuzată că a comis cea mai gravă crimă de mediu din Suedia de când compania BT Kemi a îngropat butoaie de otravă în sudul Suediei, în anii '70.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite