Reacţiile liderilor occidentali după uciderea britanicului Alan Henning de un jihadist din Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul American pentru Supravegherea Site-urilor islamiste SITE a anunţat vineri că gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat execuţia prin decapitare a britanicului Alan Henning. La scurt timp după difuzarea informaţiei, liderii occidentali au reacţionat prompt şi au condamnat public acţiunea celor consideraţi de numeroase state drept terorişti.

„Statele Unite condamnă uciderea brutală a cetăţeanului Marii Britanii Alan Henning de către grupul terorist SI. Domnul Henning a lucrat pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor din Siria, iar moartea sa este o mare pierdere pentru ei, familia sa şi poporul britanic“, a fost poziţia preşedintelui american Barack Obama, potrivit unui comunicat al Casei Albe.  

„Împreună, cu o largă coaliţie alcătuită din ţări aliate şi partenere, vom continua să acţionăm în mod hotârât pentru a slăbi şi a distruge în cele din urmă SI", a precizat liderul american în comunicatul.

image

FOTO: Barack Obama

„Uciderea brutală a lui Alan Henning de către Stat Islamic arată cât de barbari şi respingători sunt teroriştii”, a declarat premierul Marii Britanii, David Cameron. „Gândurile sale merg către Barbara, soţia lui Alan, şi copiii lui, precum şi a celor care l-au iubit“, a adăugat liderul de Londra.

„Alan mers în Siria pentru a ajuta oameni de toate credinţele in momentele în care au avut nevoie (n.r. – de ajutor). Faptul că a fost luat prizonier în momentul în care încerca să-i ajute pe alţii şi ucis arată că nu este o limită a depravării a teroriştilor din SI“, a mai afirmat Cameron care a promis că responsabili vor fi căutaţi şi aduşi în faţa justiţiei.

Un politician important din Albion care a ieşit să condamne public uciderea lui Henning a fost liderul laburist Ed Miliband. „Cei care l-au ucis au arătat numai lipsa umanităţii lor şi brutalitate”, a afirmat laburistul care a punctat faptul că este aproape de familia britanicului ucis.

Preşedintele francez François Hollande s-a declarat „indignat” de „crima odioasă” comisă de gruparea Si. „Această crimă, la fel ca precedentele, nu va rămâne nepedepsită“, a avertizat Hollande într-un comunicat publicat de Elysée în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

De asemenea, „Franţa va continua să sprijine poporul irakian şi autorităţile sale în lupta împotriva terorismului” mai arată documentul părţii franceze.

Citeşte şi:

Teroriştii care l-au răpit şi executat pe ostaticul francez au fost identificaţi, anunţă Algeria

Militanţii islamişti care l-au răpit pe cetăţeanul francez decapitat în Algeria au fost identificaţi, anunţă ministrul algerian al Justiţiei, Tayeb Louh, citat de AFP.

Ghidul celui de-al doilea jurnalist decapitat de Statul Islamic: „Am făcut tot ce am putut ca să-l salvez“

Ghidul jurnalistului american Steven Sotloff, decapitat de membrii grupării Stat Islamic într-o înregistrare video difuzată pe Internet, povesteşte pentru CNN momentul în care el şi jurnalistul au fost răpiţi la scurt timp după ce au intrat în Siria, în august 2013.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite