Războiul din Ucraina. Arma care îi face mari probleme lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: uadynamics.com
Sursa: uadynamics.com

Dronele de luptă Bayractar, de producţie turcă şi utilizate cu succes de armata ucraineană au ţinut capul de afiş atunci când a fost vorba despre mijloacele de luptă pe care Ucraina le opune coloanelor blindate invadatoare ale ruşilor.

Armata ucraineană are însă şi alte drone, de producţie ucraineană, numite Punisher şi care au fost cel puţin la fel de performante ca omoloagele lor turce, în razboiul ruso-ucrainean. Dronele Punisher au finalizat până la 60 de misiuni ''reuşite'' de la începutul invaziei ruse. ''Acesta este cel mai ieftin şi mai uşor mod de a oferi un mijloc de lovire de la distanţă, fără a risca vieţile civililor ori militarilor'', declara Eugene Bulatsev, inginer la UA-Dynamics, compania care le produce. 

UA-Dynamics a fost fondată de un grup de veterani care au participat la luptele din estul Ucrainei, încă din 2014, de la invazia Rusiei în Crimeea şi Doneţk. 'Trei sferturi dintre angajaţii companiei sunt veterani cu experienţă în operaţiuni speciale'', a declarat Maxim Subbotin, expert în marketing şi purtător de cuvânt neoficial al UA-Dynamics. Compania a început a lansat producţia de drone luna trecută, potrivit unui raport Haaretz. '

Cum funcţionează dronele Punisher?


Aceste drone, care dau mari bătăi de cap planificatorilor de război şi comandanţilor ruşi', pot transporta 3 kg de explozibil şi pot atinge ţinte la aproape 50 de kilometri în spatele liniilor inamice, a raportat The Times of London. Ele au motoare electrice şi pot zbura ore întregi. Au nevoie doar de coordonatele ţintei lor pentru a-şi putea îndeplini misiunea. O dronă de recunoaştere mai mică numită Spectre zboară alături pentru a identifica ţintele înainte ca Punisher să le lovească, conform INSIDER.


Principalele ţinte vizate cu aceste mijloace de luptă sunt staţionare: depozitele de combustibil şi muniţie, sisteme antiaeriene. Diferite unităţi din armata ucraineană folosesc dronele, dar numărul şi locaţiile în care sunt folosite dronele Punisher, constitui, în mod evident secrete militare.


Bulatsev a declarat anterior pentru The Sun că dronele Punisher ''au făcut ravagii în spatele liniilor pro-ruse de ani de zile, deoarece inamicul nu are idee ce l-a lovit''. El a mai spus că drona este relativ mică şi uşoară şi nu poate fi detectată de radare. ''Mai mult, poate arunca trei bombe simultan sau poate lovi trei ţinte separate, apoi se întoarce la bază pentru a fi reîncărcată şi trimisă înapoi în luptă la câteva minute''.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite