Războiul cu Rusia ar putea schimba mentalitatea ucrainenilor față de soldații LGBT: „Sunt o familie”

0
Publicat:

Primii soldați homosexuali declarați din Ucraina speră că țara lor va legaliza căsătoriile între persoane de același sex.

Soldat ucrainean în Dombas foto: Profimedia
Soldat ucrainean în Dombas foto: Profimedia

Săptămâna aceasta, Estonia a devenit prima țară care a făcut parte din Uniunea Sovietică ce a legalizat căsătoriile între persoane de același sex. Kaja Kallas, prim-ministrul, a declarat că a fost o decizie care "dă ceva important multora".

Primii soldați homosexuali declarați din Ucraina speră că Ucraina va fi următoarea și recunosc contribuția în timpul războiului a soldaților săi LGBT.

Un proiect de lege privind uniunea civilă care ar legaliza parteneriatele între persoane de același sex a fost adus în parlamentul ucrainean, dar războiul a făcut ca acesta să fie amânat discuțiilor, scrie The Telegraph.

Alina Sarnatska, un soldat în vârstă de 36 de ani care luptă în Donbas, a spus că prietena ei nu ar putea afla ce s-a întâmplat cu ea dacă ar fi ucisă sau rănită în acțiune. "Dacă aș muri în război", a declarat ea pentru The Sunday Telegraph, partenera ei nu ar putea "obține nicio informație despre mine pentru că nu este soția mea".

Schimbarea legii ar permite, de asemenea, cuplurilor de același sex să ia decizii medicale, să-i îngroape pe cei dragi în conformitate cu dorințele lor și să primească sprijin din partea statului.

Ea a spus că legile actuale înseamnă că partenera ei "stă singură acasă, așteptând, știind că sunt într-un batalion din Donbas. Este groaznic. Este atât de groaznic."

Cincizeci de mii de soldați LGBT

Nu există cifre exacte a numărului de soldați LGBT care servesc în forțele armate ucrainene, dar LGBT Military, un cont de Instagram care postează fotografii cu soldați homosexuali și lesbiene, estimează cifra la aproximativ 50.000.

Pentru Alina, războiul a accelerat o schimbare pozitivă a atitudinii ucrainenilor față de soldații homosexuali și lesbiene declarați.

"Când evacuezi pe cineva ca medic și ești homosexual, nu-ți cere să te oprești și să aștepți un alt medic", a spus ea. "De când a început războiul, nu a fost important cine este homosexual sau cine este lesbiană – vrei să fii în viață".

"Soldații sunt o familie", adaugă ea. "Nu poți fi într-o familie cu alte persoane și să nu le spui despre partenerul tău sau despre tine."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite