Compromis pentru cereale ucrainene? Rusia ar putea fi reprimită în SWIFT, cu o nouă filială bancară în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE ia în considerare o propunere pentru Banca Agricolă a Rusiei de a înființa o filială pentru a se reconecta la rețeaua financiară globală, ca o soluție pentru cerealele ucrainene.

Navă încărcată cu cereale din Ucraina
UE ar putea permite Băncii Agricole a Rusiei să se reconecteze la sistemul financiar global

Banca Agricolă a Rusiei se află sub sancțiuni, mișcarea UE urmărind să protejeze acordul cu cereale la Marea Neagră, care permite Ucrainei să exporte alimente pe piețele globale, a spus Financial Times, citat de Reuters.

Rusia a declarat săptămâna trecută că nu vede niciun motiv să prelungească acordul cu cereale dincolo de 17 iulie, deoarece Occidentul a acționat într-un mod „revoltător” în privința acordului, deși a asigurat țărilor sărace că exporturile rusești de cereale vor continua.

Planul Moscovei, propus prin discuții intermediate de ONU, va permite unității băncii să gestioneze plățile legate de exporturile de cereale, a spus ziarul, citând surse anonime.

Noua unitate va avea voie să utilizeze sistemul global de mesagerie financiară SWIFT, care a fost închis celor mai mari bănci rusești după invadarea Ucrainei de către Rusia, a adăugat acesta.

Ucraina: Un șantajist nu se oprește dacă îi îndeplinești dorințele

Răspunzând raportului Financial Times, ambasadorul Ministerului de Externe al Ucrainei, Olha Trofimtseva, a declarat că UE dorește „să faciliteze cumva tranzacția cu cereale”.

"Pe de o parte, orice oportunități pentru exporturile agricole sunt bune. Pe de altă parte, a face concesii unui șantajist înseamnă a-l încuraja să continue șantajul", a scris ea pe aplicația de mesagerie Telegram.

"Este o axiomă binecunoscută: un șantajist nu se oprește dacă îi îndeplinești cerințele. Pur și simplu vine cu noi cerințe."

În calitate de doi dintre cei mai importanți producători agricoli din lume, Rusia și Ucraina sunt jucători importanți pe piețele de cereale și semințe oleaginoase, de la grâu și orz până la ulei de rapiță și floarea soarelui. Rusia este, de asemenea, dominantă pe piața îngrășămintelor.

Pe lângă restabilirea accesului SWIFT, Rusia caută, de asemenea, reluarea furnizării de mașini agricole și piese, precum și eliminarea restricțiilor privind asigurările și reasigurările.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite