Estonia legalizează căsătoriile gay: „Sunt mândră de țara mea, oamenii pot iubi liber“

0
Publicat:

Parlamentul Estoniei a adoptat marţi, cu 55 de voturi pentru şi 34 de voturi împotrivă, o lege privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex, informează Reuters şi Euronews, citate de Agerpres.

Estonia legalizează căsătoriile între persoane de același sex FOTO Shutterstock
Estonia legalizează căsătoriile între persoane de același sex FOTO Shutterstock

Noul act normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.Votul a avut loc la două luni după ce noul guvern de coaliţie de la Tallinn şi-a preluat mandatul.

În luna aprilie, premierul eston Kaja Kallas a promis să legalizeze căsătoriile homosexuale "cât mai rapid posibil''.

''Sunt mândră de ţara mea. Construim o societate unde drepturile tuturor sunt respectate şi oamenii pot iubi în mod liber'', a spus ea marţi.

''Suntem mândri că am devenit prima ţară baltică ce legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex", a declarat la rândul său ministrul de externe eston Margus Tsahkna.

Atitudinile faţă de căsătoriile homosexuale în Estonia s-au schimbat substanţial începând din 2012, potrivit Centrului estonian pentru drepturile omului. Astfel, în prezent 53% din populaţia Estoniei sprijină aceste căsătorii, în creştere cu şase puncte procentuale faţă de situaţia din anul 2022 şi mult superior faţă de 2021, când doar 34% dintre estoni susţineau căsătoriile între persoane de acelaşi sex.  

CEDO: România încalcă dreptul la viața de familie pentru că nu recunoaște cuplurile gay

România încalcă dreptul la respectarea vieții private și de familie prin faptul că nu recunoaște cuplurile formate din persoane de același sex, arată o decizie a Curtii Constituționale a Drepturilor Omului (CEDO), din mai 2023, potrivit unui comunicat e presă al Asociației ACCEPT.

„Astăzi, 23 mai 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat o hotărâre mult așteptată de zecile de mii de familiile formate din persoane de același sex din România în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor”, a transmis asociația.

Potrivit comunicatului, CEDO a constatat că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți. „În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex. CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri”, mai preciează Asociația ACCEPT.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite