Putin, primit cu proteste pro-europene în Armenia

0
0
Vladimir Putin FOTO Reuters

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promis luni să consolideze influenţa ţării sale în Caucaz, în cadrul unei vizite în Armenia, unde mii de persoane au manifestat împotriva apropierii de Moscova, relatează AFP.

„Rusia nu se pregăteşte să părăsească Caucazul de Sud. Dimpotrivă, încercăm să consolidăm prezenţa noastră aici", a declarat Putin de la Giumri (vest), unde se află o bază militară rusă.

Luni, aproximativ o mie de persoane au defilat la Erevan, în semn de protest faţă de decizia preşedintelui armean Serj Sarkisian de a renunţa să se apropie de Uniunea Europeană pentru a se alătura Uniunii Vamale, create de Rusia şi alte foste republic sovietice.

Protestatarii, înconjuraţi de numeroşi poliţişti, au afişat pancarte pe care scria "Putin, întoarce-te acasă" şi au fluturat steaguri armene, potrivit unei jurnaliste a AFP.

Ciocniri lejere au avut loc între manifestanţi şi poliţie.

Decizia neaşteptată a Armeniei a fost anunţată în septembrie şi a îndepărtat speranţele semnării unui acord de asociere cu Uniunea Europeană la summitul de la Vilnius, care a avut loc săptămâna trecută.

Opozanţii au acuzat Rusia că face presiuni asupra micii republicii din Caucaz, ameninţând cu creşterea preţului la gaze şi semnarea unor contracte de armament cu Azerbaidjan, o ţară vecină şi inamică Armeniei.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri