Putin îl critică pe Erdogan, după ce Ucraina a folosit drone militare turceşti în conflictul cu separatiştii din Donbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat vineri, într-o discuţie la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, folosirea de către Ucraina a unor drone militare turce, după ce armata ucraineană a utilizat în octombrie o dronă turcă de tip Bayraktar TB2 pentru a lovi un tun de tip Howitzer D-30 aparţinând rebelilor proruşi, relatează AFP.

Putin consideră că folosirea de către forţele de la Kiev a unor drone înarmate turceşti, de tip Bayraktar, care au efectuat un tir, în octombrie, împotriva unor separatişti propruşi - reprezintă o ”provocare”.

Preşedintele rus a denunţat ”politica distrugătoare” a Kievului care vizează, în opinia sa, ”să submineze acordurile de la Minsk” semnate în 2015 şi menite să pună capăt războiului în estul separatust al Ucrainei, dar a căror parte politică nu a fost aplicată nciodată.

Vladimir Putin a subliniat, de asemenea, în această convorbire la telefon, asupra ”necesităţii ca Kievul să abandoneze orice tentativă de activităţi belicoase” în estul Ucrainei, anunţă într-un comuncat Kremlinul.

Aceste declaraţii intervin în toiul unor tensiuni între Rusia şi Ucraina, în timp ce Moscova este acuzată de faptul că a comasat trupe la frontiera ruso-ucraineană în vederea unei eventuale ofensive.

Kremlinul dezminte orice plan în acest sens şi acuză, în schmb, Kievul de pregătirea unei ”aventuri militare” împotrva separatiştilor proruşi în Donbas.

Armata ucraineană a folosit, la sfârşitul lui octombrie, o dronă de fabricaţie turcă, de tip Bayraktar TB2, pentru a lovi un tun de tip Howitzer D-30 aparţinând rebelilor proruşi.

Acest tir a fost criticat atât de către Rusia, cât şi de către Franţa şi Germania, mediatori în procesul de pace în estul Ucrainei.

Folosirea unor drone de luptă în anumite conflicte recente - precum războiul dintre Azerbaidjan şi Armenia în 2020 - a permis o înclinare a balanţei în raportul de forţe.

Ucraina luptă din 2014, în Donbas (est), împotriva unor separatişti proruşi, un război civil soldat cu peste 13.000 de morţi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite