Punctul slab al UE în războiul comercial cu SUA
0Ceea ce îngrijorează cu adevărat Uniunea Europeană nu sunt tarifele, ci limitarea exporturilor SUA de servicii IT, telecomunicații și servicii financiare, care sunt greu de înlocuit cu analogi.

Statele Unite au lansat un război tarifar cu toți partenerii lor comerciali cheie, aparent pentru a încuraja substituirea importurilor. Partenerii cheie au promis, în mod tradițional, să reflecte politica SUA. Probabil că nu vor exista câștigători în această confruntare, dar cel care va suferi cele mai mari pierderi va determina, în cele din urmă, modul în care se va schimba comerțul mondial și, prin urmare, economia globală, scrie publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.
Timp de decenii, economia SUA a fost construită ca o economie a serviciilor, care este principalul contributor la PIB-ul său. Este un model bun, care face posibilă fabricarea produselor cu cea mai mare valoare adăugată, mutarea producției cu utilizare intensivă a forței de muncă în țări cu forță de muncă mai ieftină, păstrând acasă doar producția tehnologică foarte profitabilă și economisind taxele la export, care se aplică exclusiv bunurilor, nu serviciilor.
El știe sigur că deficitele și inflația vor apărea în SUA înainte ca industriile cu utilizare intensivă a forței de muncă să revină. Mai degrabă, președintele american speră că exporturile predominante „americane” de servicii care nu pot fi taxabile îi vor permite să câștige războiul restricțiilor vamale asupra principalilor parteneri comerciali prin impunerea deciziilor politice necesare sub presiune economică.
Politica comercială îndrăzneață a lui Trump, indiferent de durata acesteia, a arătat deja principalilor parteneri comerciali ai SUA care sunt punctele lor slabe, ceea ce înseamnă că comerțul mondial se va schimba în mod inevitabil. Singura întrebare este profunzimea acestor schimbări.
Desigur, taxele mai mari vor duce la creșterea prețurilor. De exemplu, prețul mediu al unei mașini în SUA este de așteptat să crească cu 2.500 USD. Desigur, prețurile ridicate vor duce la o scădere a cererii de bunuri importate, iar importatorul va reduce probabil livrările, dar acestea nu vor scădea cu siguranță cu 100%. Oriunde există o piață, va exista întotdeauna o parte a oamenilor solvabili care își vor cumpăra Porsche-ul preferat cu o taxă de 25% sau cu o taxă de 125%.
Efectele războiului tarifar
Statele Unite au declanșat un război tarifar cu Uniunea Europeană, în februarie impunând taxe de 25% pe automobilele europene și alte produse. Deși aceste măsuri par destinate să protejeze producția internă americană, efectele lor asupra economiei globale vor fi mult mai adânci. Războiul tarifar nu va aduce doar schimbări în comerțul transatlantic, ci va reconfigura și modelele economice ale celor două mari economii.
Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, iar impunerea de tarife pe produsele europene are potențialul de a afecta profund relațiile comerciale. Piața auto este un exemplu clar, având în vedere că Germania, cel mai mare exportator european de mașini, este în vizorul Washingtonului. Dacă taxele vor rămâne în vigoare, pierderile pentru Germania vor fi semnificative, estimându-se o scădere a exporturilor către SUA de aproximativ 10,5 miliarde de dolari doar pe segmentul auto.
Ei bine, dacă taxa de 25% promisă pentru importurile de mașini germane este pusă în aplicare, acest element de import va scădea cu 10,5 miliarde de dolari. Dacă sunt vizate și piesele auto, va fi vorba de încă 2,85 miliarde de dolari. Restul exporturilor Germaniei către SUA includ medicamente, echipamente medicale, vaccinuri și produse medicale specifice, cum ar fi „sânge, antiseruri, toxine și bioculturi”. Aproape toate exporturile neautomate ale Germaniei sunt într-un fel sau altul legate de sectorul sănătății, care este sensibil la aprovizionarea stabilă. Acesta este motivul pentru care este puțin probabil ca Trump să meargă mai departe decât barierele din sectorul auto.
Pierderea parțială a pieței americane va fi dureroasă pentru producătorii auto germani? Da, deoarece este cea mai mare piață de import, dar germanii prudenți nu își pun niciodată toate ouăle într-un singur coș. În general, ei vând în fiecare an mașini în valoare de 174 de miliarde de dolari în lume, iar 24 de miliarde de dolari în SUA. Aceasta este o piață mare și fiabilă dintre numeroasele alte piețe pe care germanii le-au dezvoltat, deoarece China cumpără mașini germane în valoare de 16 miliarde de dolari, Regatul Unit 15,6 miliarde de dolari, Franța 11,4 miliarde de dolari, Italia 11 miliarde de dolari și așa mai departe. Și nu vor pierde toate cele 14% din livrările din SUA, ci aproximativ jumătate din ele, și va dura un an sau doi pentru a le „împrăștia” pe alte piețe.
Reducere de 0,4% a PIB-ului UE, pe termen scurt
Potrivit Institutului Kiel, pierderile suferite de UE din cauza taxelor vamale de 25% aplicate tuturor exporturilor către SUA, nu doar celor din sectorul auto, ar putea reduce exporturile europene cu 15-17%, ceea ce ar duce la o reducere de 0,4% a PIB-ului UE pe termen scurt. UE va face față și mai bine introducerii unor taxe în oglindă asupra exporturilor americane. Desigur, pierderile vor fi semnificative, mai mult de 92 de miliarde de dolari, sau minus un sfert din livrările actuale în termeni monetari, dar aceasta reprezintă doar 1,4% din importurile totale. Oricum ar fi, dacă ești 70% autosuficient în ceea ce privește bunurile produse pe plan intern, atunci războaiele vamale sunt mai ușor de gestionat.
Este de așteptat ca aceste măsuri să afecteze întregul bloc european, dar mai ales economia germană, care depinde într-o mare măsură de exporturile către Statele Unite. Cu toate acestea, UE este mai bine pregătită decât multe alte economii globale să facă față acestor provocări. Așadar, chiar și în fața unor pierderi economice semnificative, Uniunea Europeană va găsi probabil soluții pentru a contracara efectele tarifelor, dat fiind că 70% din produsele sale sunt destinate piețelor interne.
De asemenea, UE va răspunde probabil cu măsuri comerciale similare, impunând taxe pe produse americane, iar impactul acestor măsuri asupra economiei americane va fi mult mai redus decât cel asupra economiei europene. Însă, în final, acest război tarifar ar putea să ducă la schimbări fundamentale în structura comerțului global și în modul în care economiile sunt interconectate.
Vor reduce SUA exporturile de servicii de IT și telecomunicații?
Pentru a câștiga, SUA vor trebui să meargă dincolo de tarife și să își limiteze propriile exporturi de servicii (în principal IT, telecomunicații și servicii financiare), care reprezintă 35% (430 de miliarde de dolari) din totalul importurilor UE de servicii din țări din afacerea UE. Volumul acestora este de două ori mai mare decât exporturile UE de servicii către SUA și, cel mai important, este greu de găsit un analog adecvat. Aceasta este lovitura care va afecta cu adevărat Bruxelles-ul. Până în prezent, la Washington nu au fost exprimate astfel de intenții. Din punct de vedere tehnic, acest lucru nu este dificil, dar din punct de vedere politic este mult mai dificil, deoarece giganții tehnologici americani, care nu ar dori să piardă o piață de 450 de milioane de persoane, au contribuit activ la realegerea lui Trump.
Pentru Uniunea Europeană, în special pentru Germania, pierderile vor fi mai mari în termen de valoare absolută, dar mai mici proporțional cu PIB-ul lor. Totuși, pentru Statele Unite, daunele nu vor fi neglijabile. În timp ce SUA vor încerca să își apere piețele interne, taxele impuse pe importuri vor încuraja inflația și ar putea duce la o creștere a prețurilor pentru consumatorii americani. Astfel, deși este posibil ca SUA să câștige în fața altor parteneri comerciali mai mici, acest război tarifar nu va fi fără costuri pentru economia lor internă.
În final, singurul câștigător clar în acest război tarifar pare să fie China, care va beneficia de pe urma dislocării pieței europene și americane.