Banii părăsesc SUA pentru Europa pe fondul haosului politic și economic provocat de Trump
0În mod clar, lucrurile nu au mers conform planului. În primul său mandat, Donald Trump își valida acțiunile ca președinte al Statelor Unite printr-o creștere semnificativă a pieței de acțiuni. În această privință, a obținut rezultate notabile: indicele S&P 500 a crescut cu aproape 70% în timpul celor patru ani de mandat. Dacă nu ar fi intervenit pandemia, poate că acest rezultat ar fi fost chiar mai bun. Însă, în ciuda unei reînnoite perioade de creștere după realegerea sa, piețele au început să se prăbușească, iar economia americană a intrat într-o perioadă de incertitudine majoră. În această atmosferă de haos, Europa a început să atragă capitalul global, devenind, surprinzător, o destinație mai sigură pentru investiții.

Piețele au nevoie de certitudine, iar ce oferă Casa Albă sub conducerea lui Trump este haos. Din perspectiva geopolitică și economică, este din ce în ce mai greu să înțelegi care este direcția corectă.
Grija legată de viitor crește, iar chiar și Trump admite acum că recesiunea ar putea fi o posibilitate.
Ironia face ca marele beneficiar al plecării capitalului din piețele de acțiuni americane să fie Europa – un rezultat pe care Trump nu și l-ar fi dorit niciodată. Chiar și FTSE 100 al Marii Britanii, un indice care nu se bucura de prea multă iubire în trecut, a cunoscut o revigorare în ultimele luni.
Fie că este justificată sau nu, există o senzație clară că Europa, galvanizată de schimbarea dramatică a poziției lui Trump față de Rusia lui Putin, își ia în sfârșit măsurile necesare.
În orice caz, percepțiile s-au schimbat radical. În Marea Britanie, premierul Keir Starmer a promis să crească cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB. A acționat cu înțelepciune, alegând să finanțeze cheltuielile suplimentare nu prin majorarea taxelor, ci prin tăierea ajutoarelor externe și a beneficiilor sociale.
În mod similar, în Germania, viitorul cancelar Friedrich Merz promite să renunțe la rigurozitatea „frânei datoriei” pentru a cheltui masiv pe apărare și pe renovarea infrastructurii. De asemenea, se angajează să abordeze birocrația Germaniei, care sufocă afacerea.
În continuare, determinată de aparenta intenție a lui Trump de a abandona Ucraina, Comisia Europeană a anunțat planuri de a atrage 150 de miliarde de euro prin datorii comune pentru a investi în apărare. Deși nu este nimic sigur, se pare că Europa începe să se ridice la înălțimea provocării într-un mod neobișnuit.
Trump va considera probabil acest lucru o victorie, întrucât a cerut ani de zile ca Europa să își preia responsabilitatea pentru propriile apărări.
Totuși, nu-i va plăcea contrastul dintre aparenta hotărâre a Europei și lunga sa listă de eșecuri. A promis să rezolve rapid conflictele din Ucraina și Gaza, dar până acum progresele au fost limitate.
Trump pare să fi pierdut direcția
În ceea ce privește economia, Trump pare să fi pierdut direcția. Ca scuză, a ajuns să minimizeze turbulențele din piețele financiare.
„Nu este mare lucru”, a spus el într-un interviu recent despre vânzările masive de pe piețele financiare, adăugând că „nu poți urmări piața de acțiuni”.
Un lucru este însă cert: nu ar spune că piața de acțiuni este irelevantă dacă aceasta ar continua să crească. „Este o perioadă de tranziție”, spune Trump, „pentru că ceea ce facem este foarte important – aducem bogăția înapoi în America”.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a încercat și el să explice turbulențele de marți, spunând că „piața și economia au devenit dependente de cheltuielile guvernamentale” și că urmează o „perioadă de detoxifiere”.
Așadar, întrebarea principală rămâne: cât de dureroasă va fi această „detoxifiere”?
Prin avertismentele că lucrurile ar putea deveni dificile, Trump și colaboratorii săi fac aceleași greșeli pe care le-au făcut Keir Starmer și cancelarul său Rachel Reeves când au ajuns la putere în Marea Britanie anul trecut.
Este o practică obișnuită ca guvernele care vin la putere să dea vina pe fostele administrații pentru orice slăbiciune economică și să insiste că este necesar un tratament dur pentru a pune lucrurile pe făgașul corect.
Dar, prin plângerea că moștenirea economică este cea mai gravă de la Al Doilea Război Mondial, Reeves a exagerat tonul pesimist și a sfârșit prin a submina încrederea în afaceri și în consumatori.
Economia americană pierde rapid din viteză
Trump riscă același lucru, iar economia americană pierde rapid din viteză, pe măsură ce companiile și consumatorii își dau seama de tarifele comerciale haotice și fluctuante ale administrației sale.
Într-o actualizare din această săptămână, Delta Airlines a anunțat că cererea internă a început să scadă, iar compania a observat o „schimbare semnificativă” în februarie, cu „cheltuielile consumatorilor începând să se oprească”.
La fel de alarmantă a fost prognoza tracker-ului GDPNow al Băncii Federale din Atlanta, care indică o contracție de 2,8% a PIB-ului în primul trimestru.
Chiar și Goldman Sachs, unul dintre cei mai optimiști analiști de pe Wall Street, și-a revizuit prognoza pentru creșterea economică a SUA din acest an, deși nu preconizează o recesiune.
Viziunea caritabilă asupra acțiunilor lui Trump privind tarifele – impuse într-o zi, anulate în următoarea și reintroduse ulterior – ar fi că încearcă să testeze reacțiile pieței. Alternativ, ar putea fi o tactică de negociere pentru a obține concesii din partea partenerilor comerciali.
Dar,cu Trump, nu știm niciodată, și asta este adevărat problemă. Nu există logică în ceea ce face, iar consecințele economice imediate nu par să-l preocupe. Este la fel de capabil să impună tarife suplimentare în fața unei economii în declin, cum este capabil să le reducă.
Acesta este adevăratul motiv pentru care investitorii sunt îngrijorați și, aproape incredibil, Europa începe să pară un model de certitudine în mijlocul haosului de la Washington.
Trump nu va fi deloc încântat de verdictul piețelor. A schimba normele economice este una, dar a fi amintit ca președintele care a prăbușit piața de acțiuni nu era nici pe departe în planul său. Reinstaurarea unui pic de rațiune economică ar fi mai mult decât binevenită, notează BBC.