Protestele continuă la Madrid. Mii de oameni sunt nemulţumiţi de privatizările parţiale din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni protestează faţă de privatizările din spitale FOTO Reuters
Mii de oameni protestează faţă de privatizările din spitale FOTO Reuters

Mii de persoane au ieşit din nou în stradă, duminică, pe străzile capitalei spaniole. Protestatarii doresc să-şi arate astfel nemulţumirea faţă de privatizarea serviciilor de administraţie ale unor spitale şi centre sanitare, susţinând că nu vor renunţa la manifestaţii până ce guvernul regional din Comunitatea Madrid nu va renunţa la aceste măsuri.

Marşul de duminică a fost organizat pe bulevarde importante din Madrid de către cele mai importante sindicate spaniole, iar la proteste au luat parte şi reprezentanţi ai formaţiunilor parlamentare din opoziţie - PSOE (socialişti) şi Stânga Unită (IU), informează Agerpres.

„Vom continua cu protestele până ce se va retrage acest plan, de a da pe mâna companiilor private sănătatea publică a cetăţenilor”, a mărturisit Julián Esquerra, unul dintre purtătorii de cuvânt ai protestatarilor.

Este vorba de legea ce cuprinde măsuri fiscale şi administrative pentru 2013 şi care prevede posibilitatea privatizării administraţiei în şase spitale şi 27 de centre publice de sănătate. Măsura a trecut de legislativul regional al Comunităţii Madrid la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, doar cu voturile puterii ( n.r. - Partidul Popular, care este la putere şi în guvernul central).

După adoptarea acestei măsuri, la începutul lunii ianuarie, Platforma echipelor de conducere ale centrelor sanitare din Madrid a prezentat demisiile scrise ale unui număr de 322 de membri ai consiliilor de conducere din 137 de dispensare, spitale şi policlinici publice din Madrid. Toţi demisionarii renunţă la funcţia de conducere şi nu la posturile din cadrul centrelor sanitare, iar demisiile urmează să fie efective atunci când va începe procesul de privatizare al administraţiei acestora.

Manifestaţiile din cadrul sectorului de sănătate publică au început din 18 noiembrie 2012 şi au continuat pe durata lunii decembrie a anului trecut, cu marşuri, adunări şi greve parţiale, aminteşte Agerpres.

Departamentul pentru sănătate din cadrul executivului regional a semnalat că aceste proteste au dus la anularea a 5.000 de intervenţii chirurgicale programate, a altor 40.000 de consultaţii sau teste pentru diagnostice, şi a provocat pierderi de 1,7 miliarde de euro la PIB-ul local.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite