Proteste la Kiev după distrugerea unor cereale ucrainene în Polonia: Acțiuni „rușinoase” ale unor „provocatori pro-ruși”

0
Publicat:

Oficialii ucraineni protestează față de reluarea blocajelor la granița cu Polonia, unde agricultorii polonezi nemulţumiţi au deversat pe şosea cereale ucrainene expediate către Uniunea Europeană.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

„Asistăm azi la o nouă escaladare a violenţei la frontiera noastră comună”, a scris pe Facebook Taras Kacika, adjunct al Economiei şi reprezentant comercial al Kievului.

„Absenţa unei reacţii din partea autorităţilor poloneze faţă de distrugerea livrărilor va duce la şi mai multă xenofobie şi violenţă politică”, a avertizat el, condamnând „indiferenţa” autorităților de la Varşovia.

În lipsa unei reacţii a autorităţilor poloneze, „banda” de agricultori care se declară nemulţumiţi „va începe să ucidă ucraineni fiindcă sunt ucraineni”, a subliniat Kvacika, menționând şi riscul ca mărfuri din Polonia să fie distruse în Ucraina.

Pe reţelele sociale au apărut fotografii şi înregistrări video în care se vede cum agricultorii din Polonia, care au blocat vineri mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, au golit pe şosea încărcătura din mai multe camioane ucrainene, pentru a protesta împotriva concurenţei pe care o consideră neloială, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk şi-a exprimat dezaprobarea pe Twitter: „Doare să vezi cereale ucrainene în drum”.

Andri Sadovi, primarul oraşului Liov, situat în vestul Ucrainei, de lângă frontiera cu Polonia, a apreciat pe Telegram că acţiunile „ruşinoase” au ca autori „provocatori polonezi pro-ruşi”.

Ucraineanul Iuri Holod a scris pe Facebook un mesaj redistribuit de peste 40.000 de ori: „Oare fermierii polonezi înţeleg cum recoltează confraţii lor ucraineni”, care sunt nevoiţi „să demineze câmpurile şi să îşi rişte viaţa pentru a semăna - înţeleg ce înseamnă să supravieţuieşti Holodomorului?”. Holodomorul este foametea impusă în în 1932-1933 în Ucraina de regimul dictatorului sovietic Iosif Stalin, în urma căreia au murit milioane de oameni.

Polonia a susţinut Ucraina de la începutul invaziei ruse, dar între Varşovia şi Kiev au apărut fricţiuni legate de interzicerea unilaterală de către partea poloneză a importurilor de cereale ucrainene. În ultimele zile, autorităţile poloneze au menţionat posibilitatea de a impune noi astfel de măsuri, pentru a proteja agricultura naţională, notează AFP.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite