Proteste în Bulgaria. Oamenii cer demisia procurorului general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii îl acuză pe procuroriul general că îi sprijină pe oligarhi
Protestatarii îl acuză pe procuroriul general că îi sprijină pe oligarhi

Susţinătorii guvernului de tranziţie din Bulgaria au cerut miercuri demisia procurorului general, acuzându-l că a blocat o anchetă asupra afacerilor fostului executiv.

Manifestanţii s-au adunat în interiorul şi în faţa Palatului Justiţiei din Sofia. Apeluri au fost deja lansate în 2020 pentru demisia procurorului general Ivan Gheşev, protestatarii acuzându-l că îi sprijină pe fostul prim-ministru Boiko Borisov şi pe oligarhi.

Protestele de miercuri au urmat după o măsură luată de procurorul general cu o zi înainte împotriva unui şef de poliţie acuzat că a fost implicat într-o bandă care se ocupa cu contrabandă şi spălare de bani.

El a făcut parte dintr-o echipă însărcinată să verifice dacă politicienii opoziţiei fuseseră interceptaţi în perioada când Borisov era în funcţie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Anton Kutev, a avertizat împotriva unui "război al instituţiilor".

Parchetul nu poate înceta să lucreze doar pentru că nu-i place cuiva, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului general, Sika Mileva.

Bulgaria este guvernată de un cabinet interimar de trei săptămâni.

Preşedintele Rumen Radev, cunoscut ca apropiat al Rusiei, a numit miniştri din rândurile socialiştilor aflaţi în trecut în opoziţie, dar niciunul din partidul conservator populist GERB al lui Borisov.

Noi alegeri parlamentare vor avea loc pe 11 iulie.

Un total de şase forţe politice au intrat în actualul parlament de 240 de membri. Niciun partid nu are o majoritate cu care să poată guverna de unul singur.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite