Promisiunile Ursulei von der Leyen la şefia Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen, nominalizată la şefia Comisie Europene
Ursula von der Leyen, nominalizată la şefia Comisie Europene

Fostul ministru al Apărării din Germania, Ursula von der Leyen, nominalizată la conducerea Comisiei Europene, a ţinut un discurs în faţa Parlamentului European în care a promis o poziţie fermă privind statul de drept, egalitate de gen între comisarii din echipa sa şi triplarea bugetului pentru programul Erasmus.

„Nu pot exista compromisuri când vine vorba de respectarea statului de drept – niciodată nu vor exista”. Ea a precizat că va susţine un mecanism pentru monitorizarea statului de drept în UE, însă doreşte înfiinţarea unui nou mecanism faţă instrumentele existente.

„Justiţia este oarbă, ea va apăra statul de drept oricând va fi atacat”, a afirmat von der Leyen. Ursula von der Leyen a promis marţi, în Parlamentul European, stabilirea unor obiective mai ambiţioase în privinţa acţiunii climatice din partea Comisiei Europene, dacă va fi votată preşedinte al viitorului executiv comunitar, transmite DPA. Ea a mai promis să tripleze bugetul programului educaţional Erasmus.

„Provocarea noastră cea mai urgentă este să păstrăm planeta sănătoasă“, a declarat Ursula von der Leyen în faţa eurodeputaţilor, înaintea votului pe care aceştia îl vor da în cursul serii.

Ea a afirmat că, în primele 100 de zile de mandat ca preşedinte al executivului comunitar, va propune o legislaţie prin care Europa să devină „primul continent al lumii neutru din punct de vedere al emisiilor la orizontul lui 2050“.

Candidata germană a mai spus că, pe tot parcursul vieţii, a fost ghidată de „convingeri europene“, ca mamă şi ca om politic.

„Vrem multilateralism. Vrem comerţ corect. Apărăm ordinea bazată de reguli. Pentru că ştim că este mai bine pentru noi toţi“, a arătat ea în discursul din Parlamentul European.

Egalitate de gen în rândul comisarilor 

Totodată, Ursula von der Leyen s-a angajat că viitoarea Comisie va fi formată dintr-un număr egal de femei şi de bărbaţi. De la constituirea executivului european în 1958, doar 35 din cei 183 de comisari au fost femei, a amintit von der Leyen. „Reprezentăm jumătate din populaţia noastră. Vrem partea noastră corectă“, a insistat ea.

Cu acelaşi prilej, von der Leyen s-a angajat să ia măsuri împotriva violenţei asupra femeilor, pe care nu o consideră „o problemă a femeilor“, candidata la preşedinţia Comisiei promiţând să o includă în lista infracţiunilor specificate în Tratatul UE.

„Dacă închidem decalajele dintre noi, vom deveni mai puternici ca uniune“, a subliniat ea.

Taxe mai mari pentru giganţii tehnologici

În acelaşi discurs, Ursula von der Leyen a considerat inacceptabil faptul că giganţii din domeniul tehnologic plătesc taxe foarte scăzute „pentru că profită de sistem“.

„Când giganţi tehnologici fac profituri uriaşe în Europa, este un lucru bun“, pentru că Uniunea Europeană este o piaţă deschisă, a spus ea.

„Dar dacă ei fac aceste profituri beneficiind de pe urma sistemului nostru de educaţie, a lucrătorilor noştri calificaţi, a infrastructurii noastre şi a serviciilor noastre sociale (...), nu este acceptabil faptul că ei nu plătesc aproape deloc taxe“, a punctat von der Leyen.

„Un nou pact“ privind migraţia

Pe de altă parte, ea a promis un „nou pact“ cu privire la migraţie şi relansarea eforturilor de reformare a sistemului de azil în Uniunea Europeană, subliniind că este nevoie de „empatie şi acţiune decisă“.

Marea Mediterană a devenit „una dintre frontierele cele mai mortale din lume“, a spus candidata germană, amintind „datoria de a salva vieţi“ pe mare.

„UE are nevoie de frontiere umane“, a insistat Ursula von der Leyen, menţionând totodată că UE trebuie să reducă migraţia ilegală şi să găsească un „nou mod“ de a distribui solicitanţi de azil între statele comunitare.

Ea consideră de asemenea crucială întărirea securităţii frontierelor UE şi a pazei de coastă, care va trebui să numere 10.000 de membri cel târziu în 2024, „mult mai devreme“ decât era prevăzut.

O nouă amânare pentru Brexit

Referitor la Brexit, Ursula von der Leyen s-a declarat „pregătită“ pentru o nouă amânare a acestuia faţă de data stabilită, 31 octombrie.

„Sunt pregătită pentru o nouă extindere a datei de retragere (a Marii Britanii), dacă va fi necesar mai mult timp dintr-un motiv întemeiat“, a indicat ea, o declaraţie primită cu huiduieli de eurodeputaţii britanici pro-Brexit.  Aceasta a mai afirmat că menţinerea stabilităţii între Irlanda şi Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor din UE se află printre priorităţile sale.

Von der Leyen a declarat anterior că speră că Marea Britanie va renunţa la Brexit, dar a avertizat că Londra trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru deciziile luate.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

 Von der Leyen a promis, din nou, să reformeze sistemul „spitzenkandidat” la viitoarele alegeri: „Trebuie să facem ca lucrurile să fie mai vizibile pentru un electorat mai larg”, a afirmat ea.

De asemenea, ea a promis că va oferi mai multă putere Parlamentului pentru a iniţia legi: „Da, susţin un drept de iniţiat legi pentru Parlamentul European”.

Discursul de marţi a fost pledoaria finală prin care Ursula von der Leyen a încercat să-i convingă pe europarlamentarii să-i acorde votul în plenul Parlamentului European.

Pentru a-i succeda luxemburghezului Jean-Claude Juncker, Ursula von der Leyen, o apropiată a cancelarului Angela Merkel, trebuie să obţină o majoritate absolută în Parlamentul European, adică cel puţin 374 de voturi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite