Promisiunea lui Scholz față de Zelenski: Nu va exista o pace dictată de Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Olaf Scholz a dat asigurări marţi că nu va exista „nicio victorie militară” a Rusiei şi „nicio pace dictată” de preşedintele rus Vladimir Putin în războiul său împotriva Ucrainei, la o conferinţă internaţională la Berlin, în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenskin și Scholz la conferința pentru reconstrucția Ucrainei FOTO EPA-EFE
Zelenskin și Scholz la conferința pentru reconstrucția Ucrainei FOTO EPA-EFE

„Promovarea acestei conştientizări este miza summitului de pace care va avea loc în weekend în Elveţia”, a spus liderul german.

„Împreună cu parteneri din toate regiunile lumii, ne vom face auzită vocea în mod clar: susţinem dreptul internaţional şi Carta ONU! Aceasta înseamnă că sprijinim Ucraina atacată - atât timp cât este necesar", a continuat el, scrie Agerpres.

Scholz le-a cerut aliaţilor occidentali să facă mai mult pentru a permite Ucrainei să se apere împotriva bombardamentelor ruseşti asupra infrastructurii sale vitale şi civile.

„Ceea ce armata ucraineană are nevoie cel mai mult astăzi sunt muniţii şi arme, în special pentru apărarea aeriană", a spus el, amintind că Berlinul a decis recent să livreze un al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot.

„Aş dori să le cer tuturor celor care se află astăzi aici să sprijine iniţiativa noastră de apărare aeriană ucraineană, cu tot ce este posibil", a spus el.

După invazia rusă din februarie 2022, Germania şi-a abandonat poziţia tradiţional pacifistă şi a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina în termeni absoluţi, după Statele Unite.

Zelenski participă marţi la Berlin la o conferinţă internaţională pentru reconstrucţia Ucrainei, care reuneşte reprezentanţi ai guvernelor şi ai sectorului privat, între care zece prim-miniştri.

„Soluţiile urgente pentru sectorul energetic al Ucrainei vor fi prioritatea noastră", a scris preşedintele ucrainean pe contul său de pe platforma X.

„Mă voi întâlni, de asemenea, cu preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier şi cu preşedinta Bundestagului, Barbel Bas, şi voi vizita o bază militară unde se antrenează soldaţii noştri", a adăugat el.

După Berlin, preşedintele ucrainean este aşteptat la summitul liderilor G7 din Italia, iar apoi urmează să călătorească în Elveţia sâmbătă şi duminică pentru a participa la o "Conferinţă privind pacea în Ucraina", care va reuni peste 90 de ţări şi organizaţii, însă nu şi Rusia sau China.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite