Când am putea avea negocieri de pace în Ucraina. Teoria negocierilor diplomatice, explicată de un diplomat român

0
Publicat:

O lume întreagă așteaptă cu sufletul la gură încheierea unei păci în Ucraina, însă experții avertizează că mai important e în ce context se va întâmpla. Profesor de relații internaționale la UBB Cluj și diplomat, Valentin Naumescu explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, când și în ce condiții ar putea începe negocierile de pace și ce fel de discuții au loc în prezent între cele două părți.

Negocieri de pace între Ucraina și Rusia au avut loc în Turcia, în martie 2022. FOTO PROFIMEDIA
Negocieri de pace între Ucraina și Rusia au avut loc în Turcia, în martie 2022. FOTO PROFIMEDIA

Ucraina și Rusia au negociat în primăvara anului 2022, dar fără succes, după ce Kievul a fost sfătuit de aliați să lupte și să își elibereze teritoriul. S-a întâmplat la câteva săptămâni după ce Vladimir Putin a dat ordinul invadării Ucrainei, iar cele două părți s-au întâlnit în Turcia.

Între timp situația s-a agravat, dar cu toate acestea informațiile oficiale cu privire la noi negocieri de pace sunt rare, iar cele două părți evită să facă publice discuțiile pe care le au în prezent. Și chiar dacă Elveția va organiza în luna iunie o conferință de pace, nu se pune încă problema unor tratative serioase bilaterale, cu atât mai mult cu cât, lucru unic, una dintre combatante nu este invitată la eveniment.

Valentin Naumesu e profesor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, președinte al think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană și directorul Centrului EUXGLOB. Este expert în Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto. Are gradul diplomatic de ministru-consilier, obținut prin concurs. A publicat 23 cărți, în România și în străinătate (Marea Britanie, Canada, Olanda), ca autor unic, coautor, editor sau coeditor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective.

În calitate de profesor de relații internaționale și diplomat, Naumescu a analizat, pentru „Adevărul”, un subiect aflat pe buzele tuturor, dar despre care se vorbește oficial mai puțin spre deloc - subiectul negocierilor ruso-ucrainene.

Încă nu a sosit timpul tratativelor

În opinia sa, nu a sosit încă timpul unor negocieri serioase între cele două părți, chiar dacă asta înseamnă că războiul se va prelungi și în următorul an. Iar Valentin Naumescu vine și cu un argument în acest sens.

„Din păcate, trebuie recunoscut la acest moment, Rusia dispune de securitate militară pe lungul front pe care l-a deschis în Ucraina și pe care de fapt l-a prelungit recent printr-o nouă invazie în nord-est, în zona Harkov. Deci Rusia are în acest moment superioritate militară, iar una din regulile nescrise ale negocierilor spune că nicio parte care are superioritate militară și care crede că ar putea câștiga războiul nu este dispusă să intre în negocieri de pace. Pentru că dacă ai superioritate pe front, de ce să negociezi și să faci un compromis atâta timp cât speri că-ți poți învinge adversarul? Se pare că cel puțin în aceste luni Putin crede că poate obține victoria, că poate obține capitularea Ucrainei și în general astfel de momente nu sunt favorabile negocierilor”, spune Naumescu.

Ce spune teoria negocierilor diplomatice

El a explicat și când am putea avea discuții serioase între cele două părți. „Teoria negocierilor diplomatice spune că acestea devin posibile și probabile în momente de impas al confruntării. Deci dacă se ajunge la un impas prelungit în care practic cele două părți realizează că nu mai pot obține câștiguri semnificative și că situația lor s-ar putea deteriora dacă nu se intră în negocieri și că ar avea ceva de câștigat din negocieri ambele părți, atunci negocierile politico-dipomatice devin posibile. Dar în momentul în care una dintre părți are superioritate militară pe front mi-e greu să cred că Putin ar accepta în aceste condiții să oprească ofensiva”, subliniază profesorul.

Pe de altă parte, Valentin Naumescu speră că, odată cu creșterea sprijinului acordat Kievului, Ucraina va reuși să stabilizeze în acest an frontul, urmând ca în 2025 să încerce o nouă contraofensivă.

„Eu cred că odată ce începe să sosească ajutorul militar american, iar lucrul acesta înțeleg că este iminent, chiar o parte a sosit, atunci mă aștept ca în perioada următoare ucrainenii să poată să echilibreze raporturile de forțe pe front și să stabilizeze situația. Eu cred că este obiectivul maxim cel mai optimist pe care Ucraina îl poate spera anul acesta, o stabilizare a situației de pe front și o relativă echilibrare a raportului de forțe încât practic Rusia să nu mai avanseze pe niciuna din zonele de front, nici în nord-est, nici în est spre Donețk, pentru că ei doresc acum să ocupe în întregime regiunile mari pe care teoretic le-au anexat”, adaugă el.

De ce nu a sosit încă momentul

Dată fiind desfășurarea de forțe și felul în care arată situația pe front, Valentin Naumescu speră că sfârșitul războiului nu este încă aproape.

Eu cred că este important ca războiul să nu se termine repede. Noi nu avem nevoie de un final rapid și nedrept al războiului și tocmai pentru că Rusia își dorește capitularea Ucrainei, obiectivul trebuie să fie în acest moment prelungirea războiului în 2025, 2026, pentru ca Ucraina să ajungă într-o poziție de negociere mai bună decât este acum. Acum, dacă ar fi obligată să negocieze, din păcate probabil că ar suferi pierderi teritoriale destul de importante, probabil cam 20% din suprafața țării”, mai spune expertul.

Profesorul clujean a vorbit și despre discuțiile bilaterale ruso-ucrainene și despre cele dintre ruși și americani, discuții care au avut loc în permanență în cei doi de război, în spatele ușilor închise și despre care apar rar unele informații.

Să știți că unele contacte neoficiale au existat tot timpul. Neoficiale sau chiar semi-oficiale. Este ceea ce se numește track two al diplomației, al negocierilor. Dark channel sau track two, adică un canal neoficial. Au existat astfel de discuții, probabil vor mai exista. Nu înseamnă că dacă au loc astfel de discuții de tatonare pacea este aproape”, a explicat expertul.

Ca de fiecare dată în politică există și un mare „dar”. De acest „dar” depinde și momentul în care cele două combatante vor trece la negocieri serioase.

Dacă Ucraina va ajunge într-o poziție ceva mai bună, mai sigură pe ea, cu ceva mai multă încredere, iar Rusia va vedea că nu va mai putea să înainteze așa cum și-a imaginat și să ocupe noi teritorii, atunci da, probabil că devin posibile negocierile. Posibil să fie anul viitor”, punctează profesor.

Ce contează în primul rând pentru Ucraina

Nu este însă foarte clar ce ar putea obține cele două părți, pentru că totul va depinde de realitatea înregistrată în teren, în acel moment.

Nu se poate face acum această proiecție până nu vedem care va fi situația militară pe front, situația teritorială în momentul începerii negocierilor. Pentru că asta va depinde foarte mult de cum arată situația pe front, de eventuala superioritate militară sau de impas. Dacă Ucraina ar fi nevoită să negocieze în acest moment ar avea rezultate foarte slabe”, mai afirmă el.

În acest moment, spune Naumescu, cel mai important este ca Ucraina să rămână o țară liberă, independentă de Rusia.

„S-ar putea, nu exclud varianta, ca aceasta să fie o Ucraină mai mică decât cea care era în 1991, dar chiar și așa cred că Ucraina finalmente ar ieși în avantaj și ar avea o perspectivă reușită pe termen lung, dacă s-ar elibera definitiv de Rusia și s-ar îndrepta politic, economic, militar spre Uniunea Europeană și NATO”, încheie Valentin Naumescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite