Probleme în armata ucraineană. Noile brigăzi nu rezolvă deficitul de soldați
0Un analist militar de top a declarat că decizia Ucrainei de a crea noi brigăzi în loc să le consolideze pe cele existente nu funcționează.
Multe dintre noile unități sunt acum împărțite și trimise brigăzilor existente care au nevoie de refacere. Aceasta se dovedește a fi „una dintre cele mai enigmatice alegeri în materie de gestionare a forțelor” făcute de Kiev, a declarat analistul, citat de business Insider.
Într-o postare pe rețelele sociale, Kofman a declarat că decizia Kievului de a înființa noi brigăzi a fost „una dintre cele mai confuze alegeri de management al forțelor” făcute până acum. În loc să completeze efectivele unităților experimentate, deja aflate pe linia frontului, cu soldați care au deja experiență, Ucraina a ales să creeze unități noi, care, din păcate, s-au dovedit a fi ineficiente.
„Extinderea forței cu brigăzi noi, într-o perioadă în care bărbații sunt extrem de necesari pentru a înlocui pierderile din rândul unităților deja aflate în luptă, a avut lipsuri evidente. Noile brigăzi nu au avut experiența necesară și, prin urmare, au fost ineficiente în luptă", a subliniat analistul.
Kofman a adăugat că noile unități nu sunt capabile să performeze eficient în rolurile lor ofensive și defensive, iar perioada necesară pentru a dobândi coeziune, experiență și încredere le face să fie „în general ineficiente pe câmpul de luptă”.
Una dintre brigăzile noi, Brigada 155 mecanizată, a ajuns să fie o problemă majoră pentru Ucraina, mai ales după ce au apărut informații despre rate mari de dezertare și faptul că efectivele sale au fost reduse pentru a susține alte brigăzi. Jurnalistul Iuri Butusov a relatat că noile unități, fiind adesea subdimensionate, au fost nevoite să redistribuie personalul specializat, cum ar fi operatorii de bruiaj pentru drone, în roluri de infanteriști. Aceasta a stârnit nemulțumiri puternice în rândul liderilor ucraineni.
„Este o mare prostie să creezi brigăzi noi și să le echipezi cu tehnologie modernă, în timp ce cele deja existente sunt subdotate și subdimensionate”, a comentat locotenent-colonelul Bohdan Krotevci, șeful de stat major al Brigăzii Azov.
Potrivit lui Kofman, scandalul legat de Brigada 155 este doar „cel mai flagrant exemplu” al problemelor cu managementul forțelor. Strategia Ucrainei de a forma brigăzi noi a dus la o „fragmentare continuă a efortului defensiv și la pierderea coeziunii în cadrul unităților”, a spus el. „Această adunătură de forțe trebuie să țină frontul, dar cu siguranță va fi dificil”, a conchis analistul.
În același timp, Ucraina se confruntă cu o presiune imensă pe frontul estic, în regiunea Donbas, unde Rusia a intensificat atacurile, iar unitățile ucrainene, deja epuizate, sunt greu de întărit cu resursele actuale. Președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina a căutat să înarmeze 14 brigăzi cu echipamentele occidentale, dar resursele disponibile în 2024 nu au fost suficiente nici pentru patru dintre ele.
Pentru a face față acestei crize, Ucraina a început să producă arme local, iar Zelenski a anunțat că 30% din echipamentele utilizate în acest an au fost produse pe plan intern.
În ciuda acestor dificultăți, Ucraina continuă să aplice soluții inovative, precum dezvoltarea rapidă a dronelor, multe dintre ele fiind construite din piese comerciale. Aceste drone sunt considerate „multiplicatori de forță” și au fost folosite pentru a pune mine și a hărțui unitățile rusești, înainte ca acestea să ajungă la linia frontului.
Cu toate acestea, Kofman avertizează că, deși tehnologia și adaptarea tacticii sunt importante, ele nu pot compensa lipsa unei abordări corecte privind personalul și managementul resurselor. „Avansurile Rusiei, deși modeste, pun în continuare presiune pe Ucraina, care trebuie să rezolve problemele fundamentale pentru a putea susține acest conflict pe termen lung", a subliniat expertul.
Kofman sugerează că Ucraina ar trebui să abordeze mai eficient problemele legate de trupe și instruirea soldaților, dacă vrea să își mențină capacitatea de apărare și să reziste în fața avansului rusesc.