Problema vaccinării, în centrul campaniei electorale din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cele 10 vaccinuri obligatorii de anul trecut pentru copii în Italia au devenit o miză în campania electorală, după ce două partide politice, Liga Nordului, formaţiune de extrema dreaptă, şi Mişcarea Cinci Stele, formaţiune populistă, au promis că le vor pune capăt.

Vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei, rujeolei, varicelei şi oreionului sunt obligatorii în Italia pentru înscrierea unui copil mai mic de şase ani la grădiniţă. De asemenea, părinţii copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani şi care nu sunt vaccinaţi riscă amenzi de la 100 la 500 de euro.

Însă liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, denunţă caracterul obligatoriu al legii, considerând că părinţii trebuie să decidă singuri dacă îşi vaccinează sau nu copiii. El a promis că va acţiona pentru abrogarea legii cu privire la vaccinare, dar s-ar putea lovi de opoziţia aliatului său electoral, Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, ai cărui reprezentanţi au votat în favoarea ei, relatează AFP.

Liderul Mişcării Cinci Stele, Luigi Di Maio, se pronunţă şi el împotriva legii, exprimându-se pentru limitarea obligativităţii în cazul a patru vaccinuri şi de a oferi populaţiei posibilitatea de a beneficia de recomandările medicilor în privinţa celorlalte şase.

Pe de altă parte, el s-a declarat favorabil obligativităţii dacă rata de vaccinare împotriva unei boli nu atinge 95%, un procent considerat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept un „prag al imunităţii de grup“. Or, Italia nu atinge acest nivel pentru principalele vaccinuri. În cazul rujeolei, rata a scăzut chiar la 87% după adoptarea legii. Aproape 5.000 de cazuri noi de rujeolă, care au provocat moartea a patru persoane, au fost înregistrate anul trecut în Italia, notează AFP.

Italienii sunt chemaţi la urne pe 4 martie pentru alegerea unui nou Parlament.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite