Video Prioritățile noului Guvern britanic, citite de Regele Charles în Parlamentul de la Londra VIDEO

0
Publicat:

Regele Charles al III-lea a prezentat, în parlamentul de la Londra, prioritățile noului guvern condus de Keir Starmer, care a preluat puterea după alegerile din 4 iulie.   

Regele Charles, în Parlamentul de la Londra. FOTO captură House of Lords
Regele Charles, în Parlamentul de la Londra. FOTO captură House of Lords

În discursul său, suveranul a subliniat intenția guvernului laburist de a „redefini” relațiile Regatului Unit cu „partenerii europeni”, potrivit news.ro

Guvernul britanic nou înființat are ca obiectiv asigurarea stabilității economice, „redefinirea” relațiilor cu UE, lansarea unei reforme constituționale pentru a elimina aproximativ o sută de membri ereditari din Camera Lorzilor și accelerarea construcției de locuințe.

În plus, guvernul intenționează să creeze o nouă forță de securitate cu „puteri antiteroriste” pentru a combate criminalitatea organizată asociată cu migrația ilegală.

De asemenea, vrea să creeze o nouă forţă de securitate cu „puteri antiteroriste” pentru a combate criminalitatea organizată legată de migraţia ilegală, a prezentat, miercuri, regele Charles al III-lea în „discursul regelui” susţinut în faţa parlamentului de la Londra şi care a enunţat priorităţile programului legislativ al noului guvern condus de laburistul Keir Starmer.

„Guvernul meu va căuta să redefinească relaţiile cu partenerii europeni şi va lucra pentru îmbunătăţirea relaţiilor comerciale şi de investiţii cu Uniunea Europeană”, a transmis guvernul britanic în discursul citit de rege, reafirmând, pe de altă parte, „sprijinul total” al Regatului Unit faţă de Ucraina în războiul cu Rusia.

Noul premier, care a promis în campania electorală „seriozitate” bugetară, a evidenţiat, acum, că va urmări, cu precădere, asigurarea „stabilităţii economice”.

Noi măsuri anti-imigrație și reformarea Camerei Lorzilor

În campania electorală, Keir Starmer a promis că nu va încerca nicidecum să anuleze Brexitul. Cât despre migranţii ilegali, un subiect intens dezbătut în campanie, noul guvern britanic a confirmat, în acest discurs, crearea unei forţe de securitate cu „puteri antiteroriste” pentru a combate criminalitatea organizată legată de migraţie.

Crearea acestui nou „comandament pentru securitatea la frontiere” urmăreşte consolidarea luptei împotriva traficanţilor, care din anul 2022 au ajutat circa 90.000 de migranţi clandestini să ajungă în Regatul Unit traversând Canalul Mânecii.

Totuşi, a doua zi după ce a preluat puterea, Keir Starmer a confirmat anularea acordului pe care fostul guvern conservator l-a încheiat cu Rwanda pentru expulzarea către această ţară africană a migranţilor sosiţi ilegal în Regatul Unit, indiferent de ţara lor de origine.

Noul guvern britanic doreşte, de asemenea, să realizeze o reformă constituţională în urma căreia în jur de o sută de membri ereditari ai Camerei Lorzilor să fie retraşi din camera superioară a legislativului.

EUROPA ŞI SECURITATEA

Discursul Regelui a evidenţiat, de asemenea, dorinţa guvernului de a reseta relaţiile cu Uniunea Europeană după anii de ranchiună de după Brexit, regele afirmând că miniştrii săi "vor căuta un nou pact de securitate pentru a consolida cooperarea".

Acesta este un obiectiv la care Starmer poate lucra atunci când va găzdui o reuniune a Comunităţii Politice Europene, un grup de peste 40 de state format în 2022 după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.

În urma întâlnirilor de la summitul NATO de la Washington de săptămâna trecută, Starmer şi echipa sa speră să continue aceste discuţii, deşi orice discuţii privind un pact de securitate vor avea loc cel mai probabil mai târziu în cursul anului.

REFORME

De asemenea, laburiştii au în vedere o reformă a Camerei Lorzilor, care are aproape 100 de membri ereditari.

Ei au promis, de asemenea, să consolideze descentralizarea prin acordarea de mai multă putere consiliilor locale şi primarilor din regiunile mari.

Se aşteaptă, de asemenea, un proiect de lege care să consolideze drepturile angajaţilor, în special prin abolirea aşa-numitelor contracte "zero ore", care nu garantează un număr minim de ore de lucru.

Guvernul, care şi-a construit campania pe promisiunea unui buget "serios", urmează, de asemenea, să acorde noi competenţe organismului de prognoză a bugetului public, OBR, pentru a asigura un control mai bun al cheltuielilor publice.

În plus faţă de aceste planuri laburiste, guvernul ar putea, de asemenea, să repună pe ordinea de zi legislaţia conservatoare care a început să fie examinată în timpul parlamentului precedent, în special legea care vizează interzicerea vânzării de tutun tuturor persoanelor născute după 2009.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite