Primul ocupant rus trimis în judecată de Ucraina pentru crime de război. A împuşcat un civil „vinovat” că merge cu bicicleta

0
0
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Procuratura Generală a Ucrainei a anunţat că a finalizat prima anchetă pentru crime de război, fiind trimis în judecată un militar al Diviziei de Tancuri Kantemirovskaya care ar fi ucis un civil în regiunea Sumî, a anunţat pe Facebook procurorul general Irina Venediktova.

Vadim Shysimarin, militarul rus care se află în prezent în arest, este acuzat că ar fi ucis un locuitor de 62 de ani din oraşul Ciupahivka din regiunea Sumî. Investigaţia a scos la iveală că soldatul rus în vârstă de 21 de ani l-a omorât pe civilul ucrainean în timp ce acesta din urmă mergea cu bicicleta pe marginea drumului şi vorbea la telefon, arată hotnews.ro. Soldatul se afla împreună cu alţi militari ruşi într-o maşină furată după ce coloana sa a fost distrusă de forţele ucrainene.

Victima a murit pe loc la câţiva metri de locuinţa sa după ce militarul rus l-a împuşcat în cap cu un Kalashnikov.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, susţine că au fost strânse destule dovezi privind implicarea lui Vadim Shysimarin, inclusiv pentru crimă cu premeditare. El riscă o pedeapsă de la 10 la 15 ani de închisoare sau închisoare pe viaţă.

Peste 10.000 de posibile crime de război, investigate de la începutul invaziei în Ucraina

Numărul dosarelor privind săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei a depăşit 10.000, a declarat şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei, generalul Ihor Klymenko, citat de Agerpres. Poliţişti din mai multe ţări europene lucrează împreună cu anchetatorii ucraineni.

„Până în acest moment, Poliţia Naţională a Ucrainei a înregistrat 10.800 de anchete. Ce ţine de regiunea Kiev, într-adevăr a fost fixat un număr mare de crime de război şi, împreună cu procuratura, criminaliştii noştri fac cercetări. I-am implicat în acesta muncă şi pe colegii noştri din ţări străine, precum Polonia, Lituania şi Franţa. Împreună trebuie să detaliem şi trebuie să cercetăm orice crimă de război, pentru a nu apărea dubii când anchetele vor fi trimise în instanţe”, a spus Ihor Klymenko.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunţat, marţi, pe Facebook că Germania va susţine investigarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina. Irina Venediktova, împreună cu ministrul german al afacerilor externe, Annalena Berbok, a vizitat, marţi, oraşele Bucea şi Irpen.

Mai mult de o sută de cadavre au fost exhumate din mormintele de lângă o biserică locală. În prezent, altarul a devenit un loc de amintire pentru atrocităţile petrecute în oraş, a adăugat procurorul general al Ucrainei. Acesta spune că vrea să se facă dreptate pentru oamenii nevinovaţi care doar mergeau pe bicicletă sau la cumpărături.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite