Primele tancuri Leopard 2 reparate în „timp record” în Polonia au ajuns înapoi pe câmpul de luptă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul lot de tancuri ucrainene Leopard reparate în Polonia au fost returnate unităților ucrainene pentru a-și relua rolul în apărarea acestei țări împotriva invaziei ruse, relatează Notes from Poland.

Compania poloneză PGZ a anunțat că a reparat primul lot de tancuri Leopard 2 FOTO Twitter/
Compania poloneză PGZ a anunțat că a reparat primul lot de tancuri Leopard 2 FOTO Twitter/

„Primele tancuri Leopard recondiționate la Bumar-Łabędy [o firmă poloneză de stat] au fost primite de partea ucraineană. Lucrările la alte tancuri sunt în curs de desfășurare”, a anunțat PGZ, holdingul polonez de stat din industria apărării.

„În timp ce alții fac declarații cu privire la viitor, noi acționăm. Prioritatea noastră este ajutorul real pentru soldații ucraineni”, a adăugat PGZ, făcând aluzie la tensiunile recente dintre Polonia și partenerii săi internaționali cu privire la sprijinul acordat Ucrainei.

„Din pricina gravității situației, lucrările au fost efectuate într-o perioadă record de mai puțin de două luni”, a subliniat Bumar-Łabędy, care a precizat că tancurile au fost predate Ucrainei la 29 septembrie și „vor fi în curând pe linia frontului”.

În luna aprilie a acestui an, PGZ a anunțat că uzina mecanică Bumar-Łabędy, cu sediul la Gliwice, a convenit cu compania ucraineană Ukroboronprom să înființeze un centru de service pentru tancurile T-64. Se spera că și tancurile Leopard fabricate în Germania vor fi reparate tot acolo.

Ulterior, între Polonia și Germania au apărut loc discuții în contradictoriu pe această temă. La jumătatea lunii iulie, rapoarte au indicat că Berlinul s-a retras din acest acord. Ulterior însă, un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat că s-a ajuns la o înțelegere. Astfel că primele tancuri Leopard au sosit pentru revizie la sfârșitul lunii iulie.

Țările occidentale s-au angajat să doneze Ucrainei 50 de tancuri Leopard 2A4, iar până în prezent au fost livrate 40, relatează Forbes. Dintre acestea, 14 au venit din Polonia.

Deși Polonia a fost un aliat apropiat al Ucrainei de la invazia Rusiei de anul trecut, cele două țări sunt în prezent implicate într-o dispută privind exporturile de cereale ucrainene, pe care Varșovia le-a interzis unilateral.

Pe fondul acestor tensiuni, premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că Polonia nu mai furnizează arme Ucrainei, deoarece trebuie să se concentreze pe creșterea propriilor capacități de apărare.

Disputa a fost de natură să sporească tensiunile și cu Germania, al cărei ministru al agriculturii a acuzat Polonia că dă dovadă doar de „solidaritate parțială” cu Ucraina. Totuși, ca proporție din PIB, Polonia a oferit mai mult sprijin Ucrainei și refugiaților ucraineni decât orice altă țară de la începutul războiului, notează Notes from Poland.

PGZ furnizase deja un sprijin similar Ucrainei, și anume, prin intermediul filialei sale din Ucraina, care, de mai bine de un an, „asigură service-ul echipamentelor grele [în Ucraina] în apropierea liniei frontului”. Acesta a inclus asistența pentru Leopard 2, precum și pentru obuzierele autopropulsate Krab, fabricate în Polonia, potrivit site-ului de specialitate thedrive.com.

În august, Ucraina a afirmat că „cel puțin 10” Leopard 2 avariate în luptă au fost reparate, deși nu se știe dacă numai o parte dintre ele sau toate au fost trimise în Polonia sau dacă reparațiile au fost efectuate în țară.

Potrivit Oryx, site-ul olandez de analiză din surse deschise, cel puțin șase tancuri Leopard 2 au fost documentate ca fiind distruse, iar alte șase avariate. Oryx contabilizează doar pierderile confirmate

Primele tancuri Leopard 2 care au ajuns în Ucraina au fost furnizate de Polonia, care a oferit 14. Restul au fost trimise de Canada (opt), Norvegia (opt), Germania (18), Portugalia (trei) și Spania (10). Alte 14 au fost promise de Danemarca și Olanda, în cadrul unui efort comun. În total, modelele primite de Ucraina sunt o combinație între Leopard 2A4 și variantele mai moderne 2A6. Suedia, între timp, a pus la dispoziția Ucrainei 10 tancuri Stridsvagn 122, un model derivat din Leopard 2A5.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite