Primele date din ancheta privind tragedia aviatică din Ucraina: urme de schije pe fuselajul avionului doborât ca urmare a exploziei unei rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resturi ale avionului Boeing-777 al Malaysia Airlines
Resturi ale avionului Boeing-777 al Malaysia Airlines

Primele date ale anchetei privind cauzele prăbuşirii avionului Boeing-777 Malaysia Airlines arată că fuselajul avionului a fost afectat de numeroase schije ca urmare a exploziei unei rachete, informează CBS News citând un oficial european responsabil de securitatea zborurilor. Oficialul a identificat drept cauză a accidentului „o decompresie explozivă masivă".

Potrivit lui Andrii Lisenko, purtător de cuvânt al serviciului de siguranţă naţională a Ucrainei, prăbuşirea avionului Malaysia Airlines a fost cauzăta de o depresurizare măsivă, explozivă, după ce aeronava a fost străpunsă de mai multe ori de proiectile de artilerie.

Citând date preluate din cutiile negre care au fost recuperate, Lisenko spune că avionul a suferit "o depresurizare masivă explozivă", după ce a fost lovit de fragmente despre care oficialul ucrainean spune că ar proveni de la o rachetă. Cutiile negre care înregistrează datele de zbor au fost trimise pentru examinare în Marea Britanie.

Cele zece ţări care au avut pasageri în zborul MH 17, Ucraina şi Europol se întâlnesc astăzi la Haga. Olanda coordonează ancheta privind aflarea cauzelor prăbuşirii aeronavei deasupra Ucrainei. Între timp, echipele de experţi şi agenţi ai Poliţiei Militare olandeze încearcă să recupereze toate victimele şi obiectele personale ale acestora de la locul accidentului. ,

Olanda a renunţat la o misiune militară în estul Ucrainei - a anunţat aseară premierul Mark Rutte.

"Împreună cu partenerii noştri internaţionali am ajuns la concluzia că prezenţa unei forţe militare ar duce la escaladarea situaţiei în zonă şi ar pune în pericol procesul de recuperare a victimelor de la locul accidentului" a spus Mark Rutte.

Olanda, Australia, Malaysia şi Ucraina au hotărât să menţină actualul caracter civil al echipei internaţionale: experţi şi agenţi de poliţie neînarmaţi.

Numărul acestora va creşte treptat în următoarele zile, Olanda intenţionând să trimită încă 120 de agenţi de poliţie şi militari, Australia 150 şi Malaysia 68.

Rolul lor este de a găsi restul victimelor nerecuperate până acum de la locul accidentului, care se întinde pe o rază de 35 de kilometri pătraţi, precum şi de a culege dovezi în ancheta privind cauzele accidentului.

Prezenţa efectivă pe teren va depinde de evaluarea zilnică a situaţiei din zonă, evaluare făcută de serviciile de securitate ale ţărilor implicate.

Publicaţia olandeză „De Telegraaf“ scria, sâmbătă, că şeful brigăzii aeromobile 11 a armatei olandeze, generalul de brigadă Nico Geerts, ar fi ordonat mobilizarea de urgenţă a aproximativ 1.000 de militari pentru a fi trimişi pentru securizarea locului unde s-a prăbuşit aeronava MH17, doborâtă de teroriştii pro-ruşi în estul Ucrainei, unde în prezent sunt prezenţi experţi internaţional. Comandoul olandez va fi însoţit în misiune şi de forţele speciale australiene SASR, care au, de asemenea, experienţă de luptă vastă, scrie publicaţia olandeză „De Telegraaf“.

Anterior, surse din comandamentul forţelor olandeze cu destinaţie specială au declarat jurnaliştilor că asigurarea securităţii locului accidentului aeronavei Malaeziene ar putea să nu fie singura misiune de luptă. În special, nu este exclusă efectuarea unei operaţiuni speciale pentru captura liderilor teroriştilor ruşi din Ucraina, în special al aşa-numitului „ministrul al apărării” din Doneţk Igor Girkin (Strelkov), pentru transmiterea ulterioară a acestuia în mâinile Tribunalului Internaţional pentru Crime de Război de la Haga.

Publicaţia mai nota că cel mai probabuil comandourile olandeze şi australiene se vor deplasa la Harkov, decolând de pe aeroportul militar olandez Eindhoven la bordul aeronavelor de transport NATO Lockheed C-130 Hercules. De asemenea, pentru sprijinul din aer al operaţiunii poliţiştilor civili ar putea fi utilizate în orice moment elicoptere CH-47 Chinook.

Guvernul australian a declarat că este gata să trimită în Ucraina nu doar militari, ci şi elicoptere, precum şi un comandament mobil. În prezent, unităţi de luptă ale forţelor speciale australiene SASR, care au o bogată experienţă în misiuni anti-teroriste internaţionale şi în eliberarea ostaticilor, deja se află în Europa, la una din bazele militare din Regatul Unit.

În total, potrivit experţilor, pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă a experţilor internaţionali implicaţi în anchetarea doborârii MH17, va fi nevoie de cel puţin 1.000 de militari înarmaţi ai forţelor speciale. Misiunea din Ucraina urma să fie condusă de un ofiţer olandez, asistat de unul australian.

Experţii olandezi şi australieni s-au întors din drum în Ucraina, din motive de securitate

 Experţii medico-legali şi poliţiştii olandezi şi australieni, care voiau să meargă luni dimineaţa la locul prăbuşirii avionului ce efectua zborul MH17 s-au întors din drum din motive de securitate, din cauza unor explozii care s-au auzit în apropiere, relatează AFP.

"S-au întors din drum şi se îndreaptă către Doneţk", a asigurat pentru AFP Sentina van der Meer, purtătoarea de cuvânt a Ministerului olandez pentru Securitate şi Justiţie. "S-au auzit explozii", a adăugat ea.

Forţele ucrainene au intrat în mai multe oraşe din zona unde s-a prăbuşit avionul malaysian

 Forţele ucrainene au anunţat luni că au intrat în mai multe oraşe aflate până în prezent sub controlul separatiştilor proruşi, situate în apropiere de locul prăbuşirii avionului malaysian, precizând că au preluat controlul asupra unei zone strategice din proximitate, relatează AFP.

Soldaţii au intrat în oraşele Şahtarsk şi Torez, la est de Doneţk, şi au preluat controlul în zona colinei Saur Mogila, au precizat forţele ucrainene într-un comunicat.

Luptele continuă de asemenea la Snijne şi Pervomaisk, localităţi situate în apropiere, potrivit aceleiaşi surse.

Avionul MH17 al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, a fost doborât la 17 iulie, în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebelii susţinuţi de Moscova.

Kievul şi occidentalii i-au acuzat pe separatişti şi pe protectorii lor de la Kremlin că sunt responsabili de această catastrofă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite