Primarul ales al orașului Enerhodar avertizează: Risc de accidente la cea mai mare centrală nucleară din Europa

0
Publicat:

Riscul producerii unui accident nuclear la centrala atomo-electrică de la Enerhodar, în sudul Ucrainei, este în creştere, a avertizat miercuri primarul ales oficial al acestui oraș din regiunea Zaporojie aflat sub ocupația armatei ruse.

Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia
Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia

„Teama creşte cu fiecare zi, pentru că sunt mai mulţi factori periculoşi în joc”, a declarat primarul oficial al orașului Enerhodar, Dmitro Orlov, care se află în exil din cauza ocupației ruse.

Există un risc ridicat de dezastru tehnic la centrala atom-electrică de la Enerhodar, cea mai mare din Europa, insistă Orlov, care conduce în prezent administrația civil-militară a orașului Zaporojie.

„Centrala trebuie acum să fie alimentată cu electricitate din exterior”, a precizat el.

Potrivit lui Orlov, centrala de la Enerhodar a trecut în ultimul an prin șase incidente de întrerupere a alimentării cu electricitate. „În cei 40 de ani (de funcționare, n. red.) de până acum nu a existat niciun astfel de incident”, spune el într-un interviu acordat pentru DPA.

Armata rusă a ocupat centrala atomo-electrică de la Enerhodar la începutul lunii martie 2022, la scurt timp după lansarea invaziei sale pe scară largă în Ucraina. Uzina se află într-o zonă contestată în apropiere de linia frontului, iar Kievul şi Moscova s-au acuzat adesea reciproc de tiruri în apropierea centrale. Reactoarele sale, şase la număr, sunt oprite din septembrie 2022, notează DPA, potrivit Agerpres.

Aproximativ 10.000 de persoane locuiesc în prezent în Enerhodar, adică 20 la sută din populația dinainte de război, afirmă Dmitro Orlvo.

Din cei 10.000 de angajaţi la centrală înainte de lansarea invaziei au rămas doar 2.000, a adăugat oficialul ucrainean.

Ocupanţii ruşi i-au hărţuit pe angajaţi cu ameninţări şi abuzuri, iar pe unii chiar i-au torturat, a declarat Orlov, adăugând că, în prezent, există o lipsă de experţi calificaţi, deoarece regimul de la Moscova nu a trimis înlocuitori.

Militarizarea instalaţiei nucleare pe fondul luptelor care se duc este un pericol în sine, subliniază Orlov. „Rusia a transformat uzina într-o tabără militară cu 1.000 de oameni în permanenţă la faţa locului”, afirmă el.

Barajul din al cărui rezervor provine apa de răcire pentru centrala nucleară a fost distrus la începutul lunii iunie. Acum există o ameninţare de lipsă de apă de răcire în bazinul de acumulare rămas şi o combinaţie periculoasă de diverşi factori de risc, mai avertizează Dmitro Orlov.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite