Preşedintele Serbiei protestează în faţa „haterilor” din UE care combat poziţia Belgradului faţă de războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, a afirmat „este mereu vorba de acelaşi grup de hateri” în raport cu cererea unor europarlamentari de a stopa discuţiile de aderare a ţării la Uniunea Europeană, din pricina poziţiei alese privind războiul din Ucraina.

Preşedintele Serbiei a declarat în mijlocul unei conferinţe de presă că „este cel mai uşor” pentru funcţionarii europeni să-şi expună furia faţă de Serbia, de aceea poziţia ţării pe care o conduce este „mai delicată”. Declaraţia acestuia vine după ce 9 europarlamentari din clubul Renew Europe au solicitat Comisiei Europene să întrerupă temporar dezbaterile de aderare cu Serbia şi să ceară Belgradului să blameze invazia ruşilor din Ucraina. 

De asemenea, aceştia au mai solicitat tăierea sprijinului financiar acordat Serbiei în cazul în care Serbia ignoră cererea. 

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Ana Pisonero a comunicat că nu poate recunoaşte primirea scrisorii, dar a argumentat că UE „se aşteaptă ca ţările candidate să se alinieze treptat cu deciziile şi poziţiile UE când vine vorba de politicile externe şi de securitate ale Uniunii”.  Aceasta a vorbit şi despre sancţiunile impuse Federaţiei Ruse, consemnând că şi Bruxelles-ul aşteaptă ca ţările care şi-au propus candidatura ca Serbia să asimilieze aceste măsuri.

Uniunea Europeană a adoptat noi măsuri împotriva Rusiei şi a companiilor ruseşti.

Preşedintele Serbiei a fost aspru criticat din pricina poziţiei sale faţă de invazia Rusiei în Ucraina

Pe 23 februarie, Aleksandar Vucic a declarat că va dezaproba recunoaşterea de către Rusia a independenţei ţinuturilor separatiste Luhansk şi Doneţk, dacă preşedinele Ucrainei blamează campania de bombardare a NATO în Serbia din anul 1999.

După trei zile, Vucic afirmă că susţine integritatea teritorială a Ucrainei, dar că nu va aplica sancţiuni împotriva Rusiei. Acesta a numit invazia din Ucraina ca fiind o „eroare gravă”.

„Credeţi că este posibil să impunem sancţiuni Rusiei peste noapte, această Rusie care nu ne-a impus niciodată sancţiuni”, a comunicat Vucic.

Serbia a refuzat interzicerea canalelor ruseşti, precum: Sputnik şi Russia Today. Această acţiune a dus la un conflict al declaraţiilor între Belgrad şi Zagreb.

Sputnik şi Russia Today au fost interzise în Uniunea Europeană în data de 27 februarie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite