Președintele francez Macron a numit guvernul de dreapta sub conducerea lui Michel Barnier. Care este prima sarcină a noului premier

0
0
Publicat:

Noul cabinet riscă să se confrunte imediat cu o moțiune de cenzură din partea blocului de stânga marginalizat de președinte.

Noul premier al Franței, Michel Barnier promite „schimbări și rupturi” FOTO Arhivă
Noul premier al Franței, Michel Barnier promite „schimbări și rupturi” FOTO Arhivă

Președintele francez, Emmanuel Macron, a numit un nou guvern condus de prim-ministrul Michel Barnier, la 11 săptămâni după alegerile parlamentare care nu au dat nicio majoritate.

Prima sarcină majoră a lui Barnier va fi prezentarea unui plan bugetar pentru 2025 care să abordeze situația financiară a Franței, pe care prim-ministrul a calificat-o săptămâna aceasta drept „foarte gravă”, scrie theguardian.com.

Barnier, un conservator, este cel mai bine cunoscut pe plan internațional pentru că a condus negocierile UE cu Regatul Unit privind Brexit-ul.

Cel mai recent, el a avut dificila sarcină de a supune aprobării lui Macron un cabinet care să aibă cele mai mari șanse de a supraviețui unei moțiuni de cenzură în parlament.

Politicienii opoziției de stânga au declarat deja că vor contesta cabinetul, anunțat sâmbătă seara, cu o moțiune de cenzură.

În alegerile din iulie, un bloc de stânga numit Noul Front Popular (NFP) a obținut cele mai multe locuri parlamentare dintre toate blocurile politice, dar nu suficiente pentru o majoritate generală.

Macron a susținut că stânga ar fi incapabilă să adune suficient sprijin pentru a forma un guvern care să nu fie imediat dat jos în parlament.

În schimb, acesta a apelat la Barnier pentru a conduce un guvern care se bazează în principal pe sprijinul parlamentar al aliaților lui Macron, precum și al republicanilor conservatori (LR) și al grupurilor centriste.

Macron a contat, de asemenea, pe o poziție neutră din partea extremei drepte - dar liderul Raliului Național (RN), Jordan Bardella, a condamnat rapid componența noului guvern.

Acesta a marcat „o întoarcere la macronism” și deci nu are „niciun viitor”, a declarat el sâmbătă.

La celălalt capăt al spectrului politic, stângistul Jean-Luc Mélenchon a numit noua formațiune „un guvern al perdanților alegerilor generale”.

Franța, a spus el, ar trebui să „scape” de guvern „cât mai curând posibil”.

Printre noile fețe din posturile-cheie ale cabinetului se numără ministrul de externe, Jean-Noël Barrot, un centrist, și conservatorul Bruno Retailleau la Ministerul de Interne, al cărui portofoliu acoperă imigrația.

Ministrul apărării, Sébastien Lecornu, un aliat apropiat al lui Macron, a rămas în funcție.

Sarcina dificilă de a prezenta un plan bugetar parlamentului luna viitoare îi revine lui Antoine Armand, în vârstă de 33 de ani, noul ministru de finanțe. Acesta a ocupat anterior funcția de șef al Comisiei pentru afaceri economice a parlamentului.

Partidele centriste și conservatoare vor depinde de alții, și în special de RN, pentru a rămâne la putere și pentru a obține adoptarea proiectelor de lege de către un parlament foarte fracturat.

Guvernul centrist este de facto o administrație minoritară”, au declarat analiștii Eurointelligence într-o notă. Miniștrii săi „nu numai că vor trebui să se pună de acord între ei, dar vor avea nevoie și de voturi din partea partidelor de opoziție pentru ca proiectele sale de lege să treacă în adunare. Acest lucru înseamnă să ofere și mai multe concesii și să manevreze”.

RN a acordat un sprijin tacit premierului Barnier, dar și-a rezervat dreptul de a se retrage în orice moment în cazul în care preocupările sale cu privire la imigrație, securitate și alte probleme nu au fost îndeplinite.

„Sunt furioasă să văd un guvern care pare pregătit să recicleze toți perdanții alegerilor”, a declarat Mathilde Panot, care conduce grupul de deputați LFI de stânga dură, la televiziunea TF1.

Chiar înainte de anunț, mii de persoane cu simpatii de stânga au ieșit sâmbătă în stradă la Paris, în orașul portuar Marsilia din sud și în alte părți pentru a protesta.

Ei au protestat împotriva unui cabinet care, în opinia lor, nu reflectă rezultatul alegerilor parlamentare.

„Sunt aici pentru că acest rezultat nu corespunde modului în care oamenii au votat”, a declarat Violette Bourguignon, 21 de ani, care manifesta la Paris.

„Sunt îngrijorată și sunt furioasă. Ce rost are să avem alegeri?”, a spus ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite