Noul premier al Franței, Michel Barnier promite „schimbări și rupturi”

0
0
Publicat:

Noul premier francez Michel Barnier, fost comisar european şi fost ministru de dreapta, a promis joi „schimbări şi rupturi” după ce a fost desemnat de preşedintele Emmanuel Macron în speranţa că va reuşi să scoată Franţa din impasul politic, relatează AFP.

foto Michel Barnier
Noul premier al Franței, Michel Barnier promite „schimbări și rupturi” FOTO Arhivă

„Va fi vorba de a răspunde, cât vom putea, la provocări, la furie, la suferinţe, la sentimentul de abandon, de nedreptate”, a declarat Barnier la preluarea mandatului, citând printre priorităţile sale: şcoala, securitatea, imigraţia, locurile de muncă şi puterea de cumpărare. De asemenea, el a promis că va „spune adevărul” cu privire la „datoria financiară şi ecologică” a Franţei.

După 60 de zile consecutive de suspans în urma alegerilor legislative din iulie, care s-au soldat cu o Adunare Naţională ultradivizată, cel mai în vârstă prim-ministru, 73 de ani, i-a succedat lui Gabriel Attal, 35 de ani, care a fost cel mai tânăr politician care a deţinut această funcţie.

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat joi pe Michel Barnier, fost negociator-şef al UE pentru Brexit, drept prim-ministru al ţării, cu sarcina de a forma un nou guvern de uniune în serviciul ţării, notează Reuters şi AFP.

O persoană cu o solidă experienţă politică atât în Franţa, cât şi la Bruxelles, Michel Barnier are reputaţia unui bun mediator: el a fost negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit atunci când Regatul Unit a părăsit blocul continental. Înainte de acest lucru el a fost ministru în mai multe rânduri din 1993, în timpul preşedinţilor Francois Mitterand, Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy.

Michel Barnier va trebui acum să-şi folosească toate calităţile diplomatice pentru a forma un guvern care să obţină votul parlamentului şi să pună capăt celei mai grave crize politice din ultimii 50 de ani, potrivit AFP. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite